Jan Staelens (CFO Roularta) wordt bioscoopbaas

Roularta CEO Rik De Nolf (r) met Jan Staelens. © Belga

De West-Vlaming verlaat Roularta en wordt CEO en gedelegeerd bestuurder van de bioscoopgroep I-Magix.

Jan Staelens, sinds maart 2009 financieel directeur van het beursgenoteerde Roularta, verlaat het mediabedrijf om zich volledig op een nieuw eigen project te richten. Dat maakte de mediagroep vandaag bekend bij de publicatie van de halfjaarresultaten. Staelens wordt opgevolgd door een financieel directeur ad interim. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Roularta-CFO Jan Staelens (51) rondde deze zomer samen met zakenman Philippe Lhomme (55), meerderheidsaandeelhouder van investeringsgroep Deficom, de overname van de Henegouwse bioscoopgroep Imagix van de familie Carpentier af. Daartoe richten ze samen de nieuwe vennootschap I-Magix NV op. De aandelen van de nieuwe vennootschap zijn gelijk verdeeld tussen Deficom en QiQ Cinema, het bedrijf van Jan Staelens. De West-Vlaming wordt CEO en gedelegeerd bestuurder van de bioscoopgroep.

1,3 miljoen bezoekers

I-Magix heeft twee cinemamultiplexen in Bergen en Doornik. De 24 zalen ontvangen jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers. De bioscoop in Bergen heeft 14 zalen, noteerde in 2014 een omzet van 9,6 miljoen euro en telt 23 personeelsleden. In Doornik telt het complex 10 zalen, de omzet bedroeg er 4,4 miljoen euro en er zijn 12 mensen tewerkgesteld. De partijen maken geen overnamebedrag bekend.

De overname van de bioscopen van de 78-jarige Hubert Carpentier is een persoonlijk project van Jan Staelens, die maandag zijn vertrek als CFO van mediagroep Roularta aankondigde. Staelens wil zich naar eigen zeggen volledig op het nieuwe bioscoopproject kunnen richten.

Ervaring in media en entertainment

Jan Staelens was sinds maart 2009 CFO van Roularta Media Group. Hij volgde Jean-Pierre Dejaeghere op in volle crisis. Hij kent de bioscoopwereld door en door, hij was immers van 1994 tot 2009 financieel directeur van bioscoopgroep Kinepolis. Jan Staelens en Philippe Lhomme kennen mekaar nog van de tijd toen de Luikse zakenman de bioscoopmarkt voor Kinepolis opende in Polen.

“De mensen die mij goed kennen zullen niet verrast zijn dat ik deze stap zet”, reageert Jan Staelens. “Ik doe het niet alleen uit liefde voor de business, maar ook om na een carrièrelang financieel bezig zijn geweest eens operationeel te werken. Met Philippe Lhomme als stevige partner zal dit zeker lukken. Na 15 jaar Kinepolis en 6,5 jaar Roularta is er voldoende media- en entertainmentervaring aanwezig.”

Staelens blijft actief als bestuurder bij Medialaan en de Regionale Mediamaatschappij (WTV Focus). Hij blijft tevens voorzitter van het FEIB, de nationale federatie van CFO’s.

Wie Jan Staelens opvolgt als financieel directeur van Roularta is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content