Jan Pieter De Nul: “Deze crisis bevestigt ons gelijk”

Jan De Nul Group kent de zwaarste crisis ooit. Het baggerbedrijf verloor vorig jaar bijna zijn totale omzet in Dubai (goed voor 14 procent van 1,883 groepsomzet in 2008).

Jan De Nul Group kent de zwaarste crisis ooit. Het baggerbedrijf verloor vorig jaar bijna zijn totale omzet in Dubai (goed voor 14 procent van 1,883 groepsomzet in 2008).

CEO Jan De Nul: “We hebben de schepen uit Dubai kunnen inzetten in andere regio’s, zoals Latijns-Amerika en Australië. Onze omzet in 2009 – nog niet officieel – nam dus maar een paar procentjes af. Onze marges haalden hetzelfde niveau als in 2008. We draaien zoals vroeger elke dag een miljoen euro cashflow. Ondanks de ergste crisis in jaren blijven we dus stabiel. Hiermee bewijzen we dat onze gestage groei gefundeerd is op de realiteit en niet op een voorbijgaande hausse.”

Jan De Nul Group werkt momenteel aan het grootste investeringsprogramma in zijn geschiedenis. Na deze operatie – al voor twee derden gerealiseerd – rekent De Nul erop dat hij 40 procent van alle schepen in de baggersector bezit. En zo de absolute wereldleider wordt. Ongetwijfeld leiden 20 nieuwe schepen tot overcapaciteit op de baggermarkt.

De Nul: “Dat is mijn zorg niet. Waar zullen de brokken van de overcapaciteit het eerst vallen? Bij onze concurrenten. De klanten willen immers liever moderne schepen die goedkoper en sneller werken dan de oudere versies. De vloot groeit en het aanbod daalt lichtjes. Dan moet je zorgen dat je groot bent en met relatief minder marges meer kan doen. De komende jaren betekenen voor ons meer omzet, lagere marges en hopelijk hetzelfde totaalresultaat. Dat we die zware crisis in de sector zonder kleerscheuren doorkwamen, bevestigt dat we gelijk hadden die investering te doen.”

In 2010 verwacht Jan Pieter De Nul terug een lichte omzetdaling, omdat heel wat grote werken eindigen en er weinig megaprojecten in de pijplijn zitten. Hier en daar ziet de globetrotter al een kentering. “Latijns- en Zuid-Amerika doen het goed, ook Australië en India komen terug op gang”, getuigt hij. “China blijft draaien. Zelfs in Rusland en bepaalde oliestaten is er terug hoop.”

Dit jaar wordt wereldwijd beslist over de infrastructuurwerken voor 2011, dat beter wordt. Heel wat eerder geplande werken zullen terug opgestart worden. De Nul: “2010 wordt een tussenjaar.”

De CEO ontkent overigens met klem de berichten als zouden de kunstmatige eilanden die het bedrijf in Dubai bouwde aan het zinken zijn. “Te gek voor woorden! De eilanden zijn gezakt na vibro-compactie (snel compacter worden door trilling – nvdr). Daarna is er nog een hele lichte daling. Vergelijk het best met een hoop uitgegraven grond in je tuin die door regen en weer iets kleiner wordt. Het zal echt niet blijven zakken.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content