Jan Callewaert: ‘Toekomst Option ligt op de zakelijke markt’

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Option vermarkt zijn oplossing voor machine-naar-machinecommunicatie vanaf deze maand ook in Europa.

Option vermarkt zijn oplossing voor machine-naar-machinecommunicatie vanaf deze maand ook in Europa.

“CloudGate is het paard waar we op wedden”, zei CEO Jan Callewaert van Option tijdens een teleconferentie met analisten.

CloudGate is de communicatieoplossing voor inbouw in machines, die Option vorig jaar in de Verenigde Staten uitbracht. In 2012 bracht CloudGate “minder dan 1 procent” van de omzet op (40,8 miljoen euro in 2012), gaf Callewaert toe. Maar hij wees op de meer dan zestig ‘value-added resellers’ die Option in de Verenigde Staten al heeft voor het product. “In november en december zijn we daar CloudGate beginnen te leveren, een paar duizend stuks. Het waren testsamples voor distributeurs, die die moeten doorsturen naar hun klanten.”

In maart is Option ook de distributie van CloudGate in Europa begonnen te organiseren. Dat zal via twee of drie grote distributeurs gebeuren, die op hun beurt aan value-added resellers zullen verkopen. De focuslanden zijn Duitsland en Scandinavië.

Option heeft nog altijd geen enkel product voor LTE, de volgende generatie van de mobilofonie. “Daar hebben we nog geen beslissing over genomen”, zei Callewaert op de vraag of er van de wifi-naar-3G-router XYFI ook een LTE-versie zou komen. “Business-to-business is de toekomst van de firma”, zei Callewaert. Van de XYFI, die tot 8 wifiverbindingen kan bundelen over een 72 mbps 3G-verbinding, verkocht Option vorig jaar “5000 à 6000 eenheden op de Europese markt.”

Callewaert gaf geen cijfers over de verkoop van de VUE²-bewakingscamera, die beelden naar de Option-cloud verstuurt via het 3G-netwerk. Hij wou alleen kwijt dat Telenor die in Noorwegen verkoopt, dat hij op proef is bij operator 3 in Italië en “geaccepteerd” is door China Mobile. Option heeft nu vooral een voorraad VUE²-camera’s die te gelde moet worden gemaakt, aldus Callewaert.

Financieel directeur Jan Smits zei verder dat de Franse zetel van Option al gesloten is. De liquidatie van de vestiging in Augsburg, die vorig jaar dichtging, wordt dit kwartaal afgerond. Ierland krimpt verder. Ook de uitgaven in Leuven liggen in de vuurlijn. “We kijken om ook daar verdere actie te ondernemen”, zei Smits.

Option verkocht in het tweede semester voor 6,8 miljoen euro aan producten. Jan Callewaert wou geen opsplitsing geven per productlijn. “Daarvoor is het te vroeg. Wij missen massa en volumes”, zei hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content