Investeringen in Belgische tech in eerste helft van 2024 beter dan vorig jaar
In de eerste zes maanden van 2024 haalden 55 techbedrijven samen 493 miljoen euro aan durfkapitaal op, berekende de technologiefederatie Agoria. Dat is opnieuw meer dan vorig jaar, maar minder dan in topjaar 2022. Gent blijft de stad met de meeste buzz.
In de eerste zes maanden van dit jaar haalden Belgische techbedrijven – biotech niet meegerekend – samen 493 miljoen euro kapitaal op. Dat is meer dan 100 miljoen euro meer dan de 375 miljoen euro van vorig jaar, berekende de technologiefederatie Agoria, dat de kapitaalrondes bijhoudt en de cijfers analyseerde. De top drie bestaat uit Cohabs, Entropia en gedeeld brons voor Robovision en Techwolf (zie top tien onderaan).
2023 kende een stevige knik, want 2022 is het voorlopige recordjaar voor Belgische techbedrijven. In dat jaar haalden ze 1,37 miljard op, met drie rondes van meer dan 100 miljoen euro voor Kpler, Deliverect en Cohabs. In de eerste zes maanden van dat jaar hadden de vaderlandse scale-ups al 856 miljoen euro opgehaald.
Megarondes van meer dan 100 miljoen zijn er dit jaar nog niet bij. Er zijn ook minder kapitaalrondes. De teller staat na zes maanden op 55, terwijl die vorig jaar al op 76 stond – weliswaar met een kleiner totaalbedrag dan nu. “Door de huidige economische uitdagingen is de wil om te investeren duidelijk nog wat kleiner dan enkele jaren geleden”, analyseert Frederik Tibau, expert digital innovation & growth bij Agoria. “Er worden minder risico’s genomen. Er zit weinig beweging in die trend, zeker in België, waar investeerders eerder conservatief zijn en heel wat businessangels te risicoavers.”
Zaaigeld
Kapitaalrondes worden opgedeeld in verschillende fases, van zaaigeld met investeringen van vijftig tot een paar honderdduizenden tot steeds grotere rondes met miljoenen opgehaald kapitaal. Frederik Tibau ziet in de cijfers van dit jaar vooral een daling van het aantal rondes bij bedrijven die in de fase van het laatste zaaigeld en de eerste grote ronde zitten: “Ook in het aantal deals in deze fase zien we de grootste daling. Er zijn positieve signalen over zaaigeld, maar dat heeft zich nog niet vertaald in meer investeringen of een grotere appetijt om te investeren in nieuwe projecten.”
Er is in de markt nog meer beweging rond die eerste grote kapitaalronde – in jargon de serie-A-ronde genoemd. “Durfkapitalisten bekijken vaak dezelfde dossiers en investeerders die voordien in een later stadium in bedrijven stapten, zijn geneigd vroeger in te stappen, wanneer de waarderingen van bedrijven lager zijn”, observeert Tibau. “Maar wanneer iedereen naar dezelfde interessante deals kijkt, wordt het moeilijker voor andere bedrijven om geld op te halen. Zeker voor bedrijven die nog geen stevige basis of een waterdicht dossier hebben, blijft het moeilijk.” Tibau ziet ook gedesillusioneerde businessangels die de afgelopen jaren investeringen hebben zien mislukken, afhaken. “Illustratief daarvoor is het verminderde aantal investeringen bij businessangelnetwerken als BeAngels en BAN Flanders.”
‘Er zijn positieve signalen over zaaigeld, maar dat heeft zich nog niet vertaald in meer investeringen’
Frederik Tibau
Expert digital innovation & growth Agoria
Goed nieuws
Tot zover het minder goede nieuws. Er zijn ook goede tijdingen. Het Gentse ecosysteem ontpopt zich steeds meer tot de grote trekker van het Belgische ecosysteem. In de eerste helft van dit jaar was Vlaanderen goed voor afgerond 310 miljoen euro van de 493 miljoen euro investeringen. Brussel tekende voor 136,7 miljoen en Wallonië – dat drie keer zoveel inwoners heeft als Brussel – voor 47 miljoen euro. Dat is een groot contrast met vorig jaar, toen het Waals-Brabantse Odoo net voor zomer de grootste kapitaalronde van 2023 optekende.
Meer dan een derde van het risicokapitaal in Vlaamse techbedrijven komt van de rondes van onder meer Robovision en Techwolf uit Gent. De stad is goed voor bijna 122 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele van steden als Antwerpen en Leuven. Brusselse bedrijven haalden met 136,7 miljoen meer op, maar dat bedrag moet je in het juiste perspectief plaatsen, zegt Frederik Tibau van Agoria: “Het Brusselse cijfer wordt omhoog gestuwd door investeringen in proptechplatformen zoals Cohabs en Coloc Housing (een platform voor gedeeld wonen, nvdr). Een groot deel van dat opgahaalde geld wordt geïnvesteerd in vastgoed. De meeste activiteit zit op dit moment in Gent. Dat komt onder andere door de rol van pionier Netlog, de aanwezigheid van sleutelspelers als Showpad, In The Pocket, de accelerator imec.istart, het in september openende Wintercircus en vele andere. Er is op dit moment een heel positieve buzz rond Gent, waar het hele Belgische ecosysteem wel bij vaart.”
Nieuwe investeringsnetwerken
Frederik Tibau ziet redenen voor optimisme. Er is nog veel geld in de markt, omdat investeerders veel van hun kruit droog hielden, en nieuwe investeringsnetwerken nemen hun plaats in de markt in. “Vaak zijn dat businessangels die vroeger mee aan een start-up hebben gebouwd en (vaak dankzij de verkoop van hun techbedrijf, nvdr) relatief grote bedragen investeren gekoppeld aan expertise”, duidt Frederik Tibau. “Die oprichters hebben meer empathie dan veel traditionele businessangels, en ze begrijpen heel goed wat de early stage bij start-ups precies inhoudt. Ze hebben ook netwerken die veel deuren openen. Voorbeelden daarvan zijn de oprichters van Henchman, die nu in heel wat andere bedrijven investeren. Of mensen als Pieterjan Bouten en Lorenz Bogaert, die met respectievelijk Entourage en StarApps . Nog andere voorbeelden zijn Syndicate One, een netwerk van ervaren start-upondernemers, en het nieuwe fonds welovefounders, dat onder meer door Thomas Goubau van het voormalige Aproplan (na een fusie nu LetsBuild, nvdr) werd opgestart.”
Al bij al blijft Frederik Tibau optimistisch naar het Belgische ondernemerslandschap van techbedrijven kijken: “Ik zie daar drie redenen voor. Een bedrijf beginnen is nooit makkelijker geweest. Ten tweede zijn bedrijfsfundamenten belangrijker dan ooit, wat een positieve verschuiving is. De nadruk ligt weer meer op de basisprincipes van een gezonde bedrijfsvoering. In de meeste gevallen is fondsenwerving bedoeld om het bedrijf te doen groeien, niet om het op te starten. Ten derde blijft, ondanks de veranderingen in de markt, kapitaal nog altijd toegankelijk. Investeerders zijn selectiever, maar blijven ook voor mensen met een beperkt netwerk benaderbaar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier