Intermarché neemt Mestdagh-winkels over

© belga

De winkels van de supermarktgroep Mestdagh, nu nog Carrefour-winkels, worden overgenomen door Intermarché. Samen zullen ze in België een groep vormen met 165 winkels, die in 2021 samen goed waren voor een omzet van bijna 1,5 miljard euro, voornamelijk in Wallonië en Brussel.

De overname werd dinsdag aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Mestdagh baat nu nog Carrefour-winkels uit, voornamelijk in Brussel en Wallonië, maar ook in Aarschot en Tienen. Mestdagh zegde eerder al zijn franchisesamenwerking met Carrefour op.

Het contract met Carrefour loopt eind dit jaar af, en het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2023 Intermarché de 87 Mestdagh-winkels overneemt. De mededingingsautoriteit moet eerst haar goedkeuring nog geven.

Intermarché telt 78 winkels in België, die in 2021 een omzet realiseerden van 780 miljoen euro. De 87 Mestdagh-winkels haalden een omzet van 694 miljoen euro.

‘Beide bedrijven willen hun gemeenschappelijke waarden, familiaal karakter en kwaliteitsnormen bundelen om Intermarché in België sterker te maken en garanderen op deze manier ook het voortbestaan en de toekomstige groei van de Mestdagh-winkels’, klinkt het in een persbericht.

‘Dankzij de toenadering met de Mestdagh-groep kunnen we onze groei verderzetten in de al erg geconcentreerde markt van de Belgische grootdistributie, waar zich zelden dit soort van opportuniteiten voordoet’, wordt Alain Boulle, bestuurder van Intermarché in België, geciteerd. Intermarché maakt deel uit van de Franse retailgroep Groupement Les Mousquetaires. Het merk is ook hoofdsponsor van de wielerploeg Intermarché-Wanty-Gobert.

Bonden bezorgd

In het akkoord over de overname van de Mestdagh-winkels door Intermarché ‘staat niet één lijntje’ over de werkgelegenheid en de toekomst van de winkels. De christelijke en de socialistische vakbond zijn bezorgd. Voor de twee winkels in Vlaanderen zou er alvast ‘weinig of geen toekomst’ zijn na de overname, zeggen ze.

De bonden beschouwen de aankondiging niet als goed nieuws voor de werknemers. Intermarché ‘gaat geen engagementen aan op sociaal vlak’ en ‘er is geen enkele garantie op het soort banen’, zegt Evelyne Zabus van de christelijke vakbond CNE. Ook over de toekomst van de winkels is er niets gezegd, voegt ze toe. Dat leidt tot bezorgdheid, want op sommige plaatsen liggen er op enkele honderden meters afstand zowel een Intermarché als een Mestdagh-winkel, zegt ze.

Myriam Delmée van de socialistische vakbond Setca wijst erop dat de werknemers tot eind dit jaar in onzekerheid zullen zitten. De overname zal immers pas ingaan op 1 januari 2023, nadat het huidige contract van Mestdagh met Carrefour is afgelopen.

Partner Content