Inspectie van Financiën bekritiseert garanties aan Dexia

© Reuters

De Inspectie verbaast zich onder meer over de verdelingssleutel tussen België en Frankrijk.

In het rapport over het akkoord voor de redding van Dexia is de Inspectie van Financiën kritisch over de verdelingssleutel van de garanties tussen Frankrijk en België. Die zouden onvoldoende bescherming bieden voor ons land.

Dat schrijft Le Soir. Het advies, dat aan de oppervlakte komt door een vraag van Georges Gilkinet (Ecolo) aan minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V), dateert van 13 oktober. Sindsdien is er een koninklijk besluit dat de Belgische garanties voor Dexia goedkeurt maar de toepassingsmodaliteiten zijn nog steeds voorwerp van discussie.

Autonome garantie

De Inspectie van Financiën benadrukt dat de toegekende garantie een beroep doet op een notie uit het Frans recht dat niet in het Belgische recht bestaat: de autonome garantie. Voor de inspectie is deze garantie “weinig beschermend voor de garant”.

Ook verbaast de Inspectie zich ook over de verdelingssleutel tussen de staten: België tekent voor het grootste stuk (60,5 procent) terwijl “de moeilijkheden hoofdzakelijk slaan op de Franse tak van de groep.”

Ten slotte maakt de Inspectie zich ook zorgen over het risico dat deze garanties worden herzien als schulden, over de impact van de financiële lasten op de Belgische rente en op het feit dat deze garantie mogelijk een inbreuk zijn op de Europese regels, want een garantie over lange termijn.

‘Tijdbom’Volgens Gilkinet zijn deze bezorgdheden vandaag nog geldig. “Vanuit budgettair oogpunt betreft het een ernstige tijdbom”, stelt hij. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content