ING wil klanteninformatie leveren aan bedrijven
De Nederlandse bank ING wil bedrijven inzicht gaan geven in het betalingsgedrag van klanten van de Nederlandse bank. Die bedrijven kunnen dan op hun beurt op maat gesneden advertenties aanbieden. Dat zegt Hans Hagenaars, directeur Particulieren bij ING, in een interview met Het Financieele Dagblad.
Volgens Hans Hagenaars werd een speciaal team samengesteld om de betalingen van de ING-klanten te analyseren. “ING doet het meeste betalingsverkeer in Nederland. We weten niet alleen waaraan mensen hun geld uitgeven, maar ook waar ze dat doen”, aldus Hagenaars.
4,2 miljoen klanten
Verwacht wordt dat ING dit jaar al van start gaat met een proef met enkele duizenden klanten. Als die succesvol blijkt, kan de dienst worden uitgerold naar de 4,2 miljoen klanten van ING. Volgens een woordvoerster van ING heeft de bank in België geen plannen in die zin.
‘Dienstverlening verbeteren’
De verkoop van de betalingsinformatie kan een lucratieve inkomstenbron voor ING worden, omdat adverteerders ervoor zullen moeten gaan betalen. ING wil met de nieuwe activiteit naar eigen zeggen in de eerste plaats de dienstverlening verbeteren.
“Een tuincentrum wil bijvoorbeeld graag weten dat je elk jaar in maart 150 euro uitgeeft aan tuinspullen. Hij kan op het juiste moment een scherp aanbod doen”, aldus de ING-directeur.
Privacy in het gedrang?
Op het gebied van privacy van klanten benadrukt ING zich aan de wet te zullen houden en dat er van tevoren toestemming aan de klanten zal worden gevraagd.
ING verwacht zich in ieder geval wel aan kritiek op het concept van de zogenaamde ‘customer intelligence’, waar in de VS door een grootbank als Bank of America al gebruik van wordt gemaakt. “De privacygevoeligheid ligt in de VS lager dan in Nederland en Duitsland. We moeten dan ook ruim binnen de grenzen blijven van wat de maatschappij accepteert. Ook al is er technisch meer mogelijk,” verduidelijkt Hagenaars.
Kritiek
De Nederlandse Consumentenbond liet alvast weten dat het initiatief van ING ‘zowel volgens de privacywetgeving als volgens de gedragscode voor banken niet is toegestaan’.
Kritiek komt er ook uit politieke hoek. De Nederlandse politieke partijen VVD, D66, CDA en PvdA vragen meer toelichting. VVD- kamerlid Ard van der Steur omschrijft het initiatief van ING als een 1 april grap die te vroeg komt.
(Fd/Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier