ING en Nederland in beroep tegen EC-besluit

© belga

De Nederlandse overheid en bank-verzekeraar ING gaan in beroep tegen een besluit van de Europese Commissie over de steunmaatregelen aan ING. Dat hebben het Nederlandse ministerie van Financiën en ING donderdag bekendgemaakt.

De Europese Commissie keurde in november 2009 de vervroegde terugbetaling goed van een deel van de kapitaalinjectie van 10 miljard euro.

ING loste in december 2009 de helft van de kapitaalinjectie af die de bank-verzekeraar eind 2008 van de staat had ontvangen. ING moest daarbij een lagere rente betalen dan aanvankelijk was afgesproken. De Europese Commissie (EC) beschouwt die 5 miljard nu dat als aanvullende staatssteun.

De Nederlandse staat heeft intussen beslist zich spoedig terug te trekken als investeerder in de financiële sector. De overheid is daarom bereid met ING te praten over het terugkopen door ING van de 5 miljard aan aandelen die de staat nog in zijn bezit heeft.

Die operatie wordt bemoeilijkt nu de Europese Commissie de terugkoop van de eerste 5 miljard als aanvullende staatssteun beschouwt.

ING tekent eveneens beroep aan tegen de beslissing van de Europese Commissie dat ze extra staatssteun heeft ontvangen bij de vervroegde terugbetaling. De bank betwist ook de bepaling dat de bank door de ontvangen staatssteun geen scherpere rentetarieven mag aanbieden dan de concurrenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content