ING België: Minder winst, maar geen kantoorsluitingen of extra ontslagen
ING België heeft in de eerste jaarhelft een nettowinst gerealiseerd van 480 miljoen euro. Dat is iets minder dan de 495 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Topman Rik Vandenberghe zei in de marge van de resultaten dat er geen plannen zijn om kantoren te sluiten of extra personeel te ontslaan.
De grootbank verwijst als verklaring voor de winstdaling naar de bankentaksen die ze in België moet betalen. Die stegen met 41 miljoen euro.
ING België realiseerde in de eerste jaarhelft nog altijd groei: zowel bij de kredieten als bij de deposito’s was er een toename met 4,8 procent. De netto-aangroei van het aantal actieve klanten bedroeg 24.000 in de eerste jaarhelft.
Opmerkelijk ook was de groei in de publieke sector, zoals gemeenten maar ook ziekenhuizen of scholen. De nieuwe kredietproductie ligt er een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Bij de middelgrote bedrijven blijft ING België de onbetwiste nummer één: één van de deals de jongste maanden was het begeleiden van Sanoma bij de verkoop van De Vijver Media.
Bij de presentatie van de halfjaarresultaten raakte nog bekend dat financieel directeur Guy Beniada de bank tegen eind dit jaar gaat verlaten. Het is al het tweede vertrek van een directielid op korte termijn: Philippe Masset, hoofd van commercial banking, is topman van Bank Degroof geworden.
Wie Beniada gaat opvolgen is nog niet bekend. De druk om een Franstalige te kiezen is groot, beiden waren de twee laatste Franstaligen in het directiecomité van ING, dat toch een sterke vertegenwoordiging heeft in Brussel en Wallonië.
‘Momenteel geen plannen om kantoren te sluiten of extra mensen te ontslaan’ (ING België
In de marge van de presentatie van de halfjaarresultaten zei topman Rik Vandenberghe dat ING België momenteel geen plannen heeft om kantoren te sluiten of extra personeel te ontslaan. Vandenberghe reageerde daarmee op de recente enquête van consultant EY, waaruit bleek dat acht Belgische banken de volgende maanden een significante daling van hun personeelsbestand verwachten. ING België heeft trouwens nog een herstructurering lopen, die “op schema zit”.
Vandenberghe herhaalde te blijven geloven in een strategie van “best of both worlds”, waarbij zowel gemikt wordt op online-toepassingen als op persoonlijk advies. “We willen dicht bij de klanten blijven. Er zijn momenteel geen plannen om bankkantoren te sluiten”, klonk het. De kantoren worden trouwens volop getransformeerd: er wordt onder meer een “e-wall” geïnstalleerd om onlinetoepassingen mogelijk te maken. Zo’n 85 procent van de 741 kantoren zijn reeds aangepast.
Internetbankieren blijft intussen groeien. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat in België 58 procent online zijn bankzaken beheert, een verdubbeling tegenover 2006. Bij ING België worden al bijna de helft van de producten (kredietkaart, verzekering, …) online aangekocht, illustreerde Vandenberghe.
Tegelijk zet de bank ook in op persoonlijk advies. Zowat 624 medewerkers beschikken over de mogelijkheid om mobiel te bankieren, bijvoorbeeld bij de mensen thuis. Het aantal “personal bankers” (voor vermogens vanaf 100.000 euro) neemt toe: tegen eind dit jaar worden er 100 extra aangeworven.
ING België kondigde vorig jaar een transformatieplan aan, waarbij tegen 2015 meer dan 1.100 banen moesten sneuvelen. Dat plan ligt op schema: einde juni telde de bank 8.975 personeeleden, tegen 9.125 eind vorig jaar. De overgrote meerderheid van de vertrekken gebeurt via natuurlijke weg, beklemtoonde de topman. Omdat het aantal vertrekkers hoger ligt dan nodig, wordt er ook nog steeds aangeworven, voornamelijk voor IT- en commerciële functies. De eerste zes maanden nam ING België 244 nieuwe mensen in dienst. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier