ING België heeft voor het eerst meer kredieten dan deposito’s

Erik Van den Eynden, CEO ING België © belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Met 103,4 miljard euro aan uitstaande leningen heeft ING België voor het eerst een kredietportefeuille die groter is dan wat ze aanhoudt aan spaardeposito’s (101,3 miljard euro). Door meer kredieten toe te kennen, wist de bank de daling van de rentemarge te neutraliseren.

Financiële instellingen halen het grootste deel van hun inkomsten uit het renteverschil tussen korte termijn spaardeposito’s en lange termijn kredieten. Door de aanhoudend lage rente staat dat verdienmodel op de helling. ING België zag haar rentemarge vorig jaar met 8 basispunten dalen tot 1,68 procent.

Dat de netto rente-inkomsten niettemin nauwelijks zakten, komt door de volumegroei in kredieten. ING België wist de krimp van de rentemarge ongedaan te maken door 6 procent meer kredieten toe te kennen. Volgens financieel directeur Hans De Munck was de kredietgroei gespreid over zowel alle segmenten, van hypothecaire leningen tot bedrijfskredieten. De spaardeposito’s groeiden minder snel, met 2,6 procent. Daardoor heeft de bank voor het eerst meer kredieten dan deposito’s op haar balans staan.

Omdat de fee-inkomsten (uit de verkoop van beleggingsproducten) door het zwakke beursklimaat tegenvielen, daalden de totale inkomsten van ING België vorig jaar met 2 procent tot 3 miljard euro. Maar de reorganisatie die de bank in oktober 2016 aankondigde, begin vruchten af te werpen. Ondanks de forse investeringen die gepaard gaan met de digitale transformatie van het bedrijf, is er een significante daling van de personeelskosten.

ING België slaagde er vorig jaar in de operationele kosten met 7 procent te drukken tot 1,69 miljard euro. Daardoor steeg de nettowinst met meer dan een kwart tot 657 miljoen euro.

In oktober 2016 kondigde de bank aan dat ze tegen 2021 afscheid zou nemen van 3.400 werknemers. Dat aantal werd later herleid tot 3.140. In het kader van het sociaal begeleidingsplan dat met de vakbonden onderhandeld werd, hebben intussen 1.660 mensen de bank verlaten. Dat is iets meer dan de helft van het beoogde totaal. Volgens CEO Erik Van den Eynden zit ING België daarmee mooi op schema.

Van de 1.660 gingen 772 medewerkers vervroegd op pensioen. 423 mensen verlieten vrijwillig de bank, 73 werknemers werden zelfstandig, en 392 werd ontslagen. Tegelijk heeft de bank al 1.000 nieuwe werknemers aangetrokken en kregen 4.500 personeelsleden een nieuwe rol of functie. “We hebben heel veel gevraagd van ons personeel”, beseft Van den Eynden. “Dat we alles in goede banen hebben kunnen leiden, stemt me gelukkig”.

Het aantal kantoren is, door de integratie van Record Bank, verminderd van 961 in oktober 2016 tot 654 eind vorig jaar. Twee derden daarvan worden uitgebaat door zelfstandigen. Vroeger waren de statutaire bankkantoren ruim in de meerderheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content