Indaver breidt uit in Ierland
Afvalverwerker Indaver beslist nog voor eind deze maand over een investering van 150 tot 160 miljoen euro. Daarmee moet de verwerkingscapaciteit in Ierland worden verdubbeld.
Op het groene eiland heeft Indaver nu een afvalportefeuille van 450.000 ton. Maar de eigen installatie in Meath kan slechts ongeveer de helft daarvan verwerken. “
We mikken op een verdubbeling van die verwerkingscapaciteit. Er zijn nog drie opties: een nieuwe installatie in Meath, Cork of in Noord-Ierland”, geeft CEO Paul De Bruycker mee. “We willen de procedure binnen de maand starten. Dan duurt het nog minstens vier jaar voor de installatie er staat.”
De Bruycker wil wel de komende drie, vier jaar bij de Europese top drie blijven horen in de markt van industrieel gevaarlijk afval. “We hebben de jongste drie jaar heel hard gewerkt om ons dienstverleningsmodel in de verschillende regio’s op hetzelfde kwaliteitsniveau te krijgen. We zijn klaar voor groei.”
“Vandaag zijn we een pan-Europees bedrijf en het nummer twee in de dienstverlening voor gevaarlijk afval in Europa. Onze volgende stappen hopen we in Duitsland en Scandinavië te kunnen doen, wellicht dit jaar nog.”
Toch zal dat geen belangrijke overnamesommen vergen, want er is overcapaciteit, waardoor een aantal spelers het moeilijk hebben.
Tegelijk bereidt De Bruycker het bedrijf voor op de circulaire economie, waarbij de materialenkringloop wordt gesloten.
“Gatekeeper van de circulaire economie: dat wordt steeds meer onze rol. Want die van pure afvalverwerker zal verminderen. Onze eerste prioriteit is de efficiëntie verhogen van zowel de recuperatie van energie als van materiaal: we schonen de assen op, halen er ferro, non-ferro en mineralen uit. Doel: de uitstoot van materialen uit de kringloop te verminderen.”
Wanneer er minder afval is, heeft Indaver minder werk. “Producenten zullen het beheer van hun eigen keten wel willen opnemen. Ook het logistieke aspect, het samenbrengen van dat afval, is niet voor ons. Wat wel onze kernactiviteit is, is de voorbehandeling van afval, om die te ontdoen van onveilige stoffen, om zo de keten te kunnen sluiten zonder vervuiling.” (L.H.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier