In beeld: Schroot wordt lood
Autobatterijen inzamelen Gebruikte autobatterijen en andere lood-zuurbatterijen, voor bijvoorbeeld energieopslag, zijn de basisgrondstof voor de afdeling loodrecyclage van Campine. De voornaamste leveranciers zijn schroothandelaars, autodealers en garages. Campine ontwikkelde een logistiek systeem om de batterijen in te zamelen. Als de speciale batterijbak vol is, krijgt de transporteur een seintje waarna hij de bak komt ophalen voor transport naar Campine in de Kempen.
Zuur capteren Op de terreinen van Campine worden de batterijen vanop een hoogte van enkele meters in de batterijhal gelost. Door de val breken de batterijen, waardoor het zuur via een hellend vlak afvloeit naar een opvangbak. Dat zuur wordt gezuiverd zodat het herbruikbaar is.
In de mix De uitgelekte batterijen komen op een hoop samen met ander afval zoals kabellood en restproducten van het raffinageproces. Voor de leek lijkt het op het een stortplaats, maar dat is het niet volgens Hilde Goovaerts, directeur Lean Plant Management. “De mix is opgebouwd uit verschillende lagen met de juiste fracties van de afvalproducten.” David Wijmans, business unit manager lood, vult aan dat Campine geen ‘oud lood’ zoals loden pijpen uit de bouwindustrie of loodballast uit de scheepvaart, gebruikt. “Dat zijn zuivere loodproducten die veel gemakkelijker te recupereren zijn dan via het complexe proces dat wij gebruiken.”
De hoogoven Een rolbrug brengt de bakken met de mix naar vier vulopeningen bovenaan in de hoogoven. Cokes zijn de brandstof voor de hoogoven en tegelijk een reductiemiddel. Om de zwavel te capteren voegt Campine ook ijzer toe aan het proces in de hoogoven. De slakken, dat zijn toevoegstoffen, houden de warmte onderaan in de oven.
Slakken en matte De slakken worden samen met het ijzer dat de zwavel heeft gecapteerd, de zogenoemde matte, opgevangen in grote potten. Na een afkoelperiode haalt Campine de matte en de slakken uit elkaar. Campine hergebruikt de slakken in het hoogovenproces. De matte verkoopt het aan industriële bedrijven die het ijzer gebruiken.
Naverbranden Om dioxinevorming tegen te gaan, laat Campine de gassen die ontstaan tijdens het hoogovenproces naverbranden. Campine regelt dat zeer nauwkeurig, zodat de laatste zwavelresten opgevangen worden samen met de vliegassen. Al die producten worden opnieuw ingezet. Continue bewaking van emissiepunten en onderhoud van de installatie zorgen ervoor dat er geen impact is op de omgeving.
Raffinage Het ruwe loodmetaal, het hoofdproduct van het hoogovenproces, komt vervolgens in de raffinage terecht. In grote kookpotten met temperaturen tussen 350 en 600 graden wordt het lood gezuiverd. Afhankelijk van de toepassing worden ook legeringselementen zoals antimoon, tin en koper toegevoegd.
Vorming en afkoeling Via een pompsysteem komt het vloeibare metaal in een gietband terecht. Na afkoeling is het eindproduct klaar. Campine levert standaard loodblokken van 35 kilo die gestapeld worden in bundels van ongeveer een ton.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier