‘Impact Italiaanse neen op kredietrisico Dexia blijft beperkt’
“We blijven de verdere ontwikkelingen en de situatie van tegenpartijen in Italië aandachtig volgen”, klinkt het bij Dexia.
De Belgische restbank Dexia is in belangrijke mate blootgesteld aan Italië, voor maar liefst 27,4 miljard euro of 16 procent van de totale blootstellingen van de groep. Maar een groot deel daarvan zijn Italiaanse staatsobligaties en lokale besturen, en in veel mindere mate Italiaanse banken. “Gezien de aard van de tegenpartijen, blijft de impact op het kredietrisico waaraan Dexia is blootgesteld, beperkt”, verduidelijkt Dexia maandag in een persbericht naar aanleiding van het referendum in Italië.
De overwinning van “neen” in het referendum en het ontslag van de Italiaanse premier Matteo Renzi doet vrezen voor een periode van politieke onstabiliteit en een risico van een verzwakking van de banksector in Italië. Veel onduidelijkheid dus. “De vorming van een stabiele regering zal bepalend zijn om de volatiliteit van de financiële markten en de gevolgen op de credit spreads op de Italiaanse staatsobligaties en banksector in te schatten”, geeft Dexia toe.
Credit spreads
De Belgische restbank is vooral blootgesteld aan Italiaanse staatsobligaties (voor 14,4 miljard euro) en aan Italiaanse lokale besturen (11,2 miljard). De blootstelling aan de Italiaanse banken bedraagt 256 miljoen euro. “De overgrote meerderheid zijn banken met een goede kredietkwaliteit”, luidt het. De blootstelling aan zwakkere banken blijft beperkt tot 2 miljoen euro.
Dexia is hiermee vooral gevoelig voor schommelingen van de ‘credit spreads’ – maandag ging de Italiaanse langetermijnrente al omhoog. Daarnaast zou Dexia ook impact kunnen ondervinden van een scenario waarin de onzekerheid overslaat naar andere Europese landen.
De restbank wijst er nog op dat ze over een liquiditeitsreserve beschikt van 19 miljard euro, zowel cash als activa beleenbaar bij centrale banken. “We blijven de verdere ontwikkelingen en de situatie van tegenpartijen in Italië aandachtig volgen”, klinkt het. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier