IMF opnieuw somberder over groei wereldeconomie

IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath © reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiprognoses voor de wereldeconomie licht verlaagd, wat volgens de economen vooral te wijten is aan India.

Volgens het IMF heeft India als opkomende economie vorig jaar ruim onder de verwachtingen gepresteerd. India kampt onder meer met een zwakkere binnenlandse vraag en terughoudendheid bij bedrijven om investeringen te doen. Vandaar dat de groei er dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk wel zo’n procentpunt lager uitpakt dan in oktober nog werd voorzien.

Voor de volledige wereldeconomie rekent het IMF dit jaar op 3,3 procent groei, 0,1 procentpunt lager dan eerder geraamd. Dit is wel iets beter dan vorig jaar, toen de economie nog met 2,9 procent vooruitging. En volgend jaar trekt de wereldwijde groei waarschijnlijk aan tot 3,4 procent.

Volgens IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath brengt de gedeeltelijke handelsdeal tussen de VS en China enige verlichting. Zo is de raming voor China voor dit jaar licht opgekrikt. Maar over de hele lijn is nog niet echt sprake van een kantelpunt, zegt ze. Daarbij speelt mee dat een groot deel van de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten nog steeds gelden. De handelsspanningen zouden volgens haar zomaar weer opnieuw kunnen oplaaien.

Gopinath vindt voorts dat de kans op een gevaarlijke no-dealbrexit is afgenomen. Ook ziet ze dat de situatie in de autosector weer wat herstelt. Daartegenover staat dat de spanningen in het Midden-Oosten onlangs juist zijn toegenomen. In Europa drukt de ingezakte Duitse industrie nog steeds op de groei. Ook in de eurozone zijn eerdere voorspellingen daarom bijvoorbeeld licht naar beneden bijgesteld.

Partner Content