Imec moet bikkelen om in de race te blijven

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Imec hoopt tegen eind dit jaar het project voor een moderne Europese pilootfabriek voor halfgeleiders binnen te halen. Maar er zijn nog andere kandidaten voor de Europese subsidies.

Imec hoopt tegen eind dit jaar het project voor een moderne Europese pilootfabriek voor halfgeleiders binnen te halen. Maar er zijn nog andere kandidaten voor de Europese subsidies.

EU-commissaris Neelie Kroes wil de Europese productie van halfgeleiders verdubbelen. Daarvoor wil ze tussen 2014 en 2020 jaarlijks 1,5 miljard euro mobiliseren voor onderzoek en ontwikkeling in de nano-elektronica.

Bij het Leuvense onderzoekscentrum imec horen ze vooral dat Kroes een pilootfabriek voor de productie van halfgeleiders uit 450 mm wafers in Europa wil hebben. Imec is daarvoor de gedoodverfde kandidaat. Wafers zijn de schijven silicium waarop halfgeleiders worden geëtst. De huidige moderne fabrieken en imec zelf gebruiken wafers met een diameter van 300 mm. Het 450 mm formaat zou de hoeveelheid halfgeleiders uit één productierun verdubbelen en 30 procent kosten besparen. Daar zijn wel nieuwe machines voor nodig. Imec-topman Luc Van den hove schat de investering op één miljard euro over vijf jaar.

Subsidies hebben succes in New York

De Vlaamse regering levert al 100 miljoen euro kapitaalsubsidies, maar imec rekent ook op Europese steun. Bij de vorige generatiewissel, van 200 naar 300 millimeter, zijn de Leuvenaren min of meer door de EU gepasseerd. Sindsdien is imec in omzet verdubbeld. Behalve IBM werken alle topbedrijven in halfgeleiders nu samen met het onderzoeksinstituut. Luc Van den hove rekent erop dat imec dit keer niet uit de boot valt.

Daarvoor zal de EU wel haar subsidieregels moeten herzien. Ook zal de Commissie moeten beslissen wat de andere twee Europese researchtoppers toegeworpen krijgen: het Franse LETI in Grenoble en de instituten van het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft met hun connecties in Dresden.

Een Electronic Leaders Group, die de Europese Commissie opzet, moet daar voorstellen uitwerken. De tijd dringt. De staat New York is erin geslaagd om met miljarden dollars steun alle belangrijke spelers bijeen te brengen rond het College of Nanoscale Science and Engineering in Albany. Hun 450 mm clean room is klaar. Die van imec moet nog worden gebouwd.

Meer over imec in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content