Imec coördineert Europees project voor milieuvriendelijke zonnepanelen

© Gettyimages

Negen onderzoeksinstituten en acht bedrijven uit de EU gaan met financiële steun van de Europese Commissie samenwerken aan innovatieve oplossingen om zonnepanelen te produceren die goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker zijn dan de panelen die nu op de markt zijn. Het project, dat de naam HighLite meekreeg, wordt gecoördineerd door het Leuvense imec.

Zonne-energie is de snelst groeiende vorm van stroomopwekking. Maar die groei situeert zich momenteel voornamelijk buiten Europa. De voorbije jaren is de productie van zonnecellen en -modules voornamelijk naar Azië verschoven, aldus imec.

Van de modules die momenteel wel binnen de EU gemaakt worden, is het overgrote deel gebaseerd op geïmporteerde zonnecellen. Het gaat om zogenaamde ‘kristallijne silicium zonnecellen’ met een hoge CO2-voetafdruk die uit Aziatische landen geïmporteerd worden. Het streefdoel van het consortium is dan ook dat de volgende generatie silicium zonnepanelen opnieuw in Europa geproduceerd wordt.

Om zonnepanelen zowel kostenefficiënter als milieuvriendelijker te maken, is voor de volledige productieketen nieuwe technologie nodig. Het consortium wil daarom innovatieve productie-oplossingen ontwikkelen. Om de kost en de CO2-voetafdruk te verminderen, richt het project zich op uiterst dunne (100 micrometer) kristallijne silicium zonnecellen.

Om die duurzamer en efficiënter te maken, worden zonnecellen ontworpen die in helften of kwarten kunnen gesneden worden. Die versneden cellen kunnen dan met nieuwe technieken gecombineerd worden tot modules voor voertuigen, daken of gebouwen.

Partner Content