Huiszoeking bij nieuwe P&V-dochter Private Insurer

Het Brusselse gerecht heeft donderdagochtend een huiszoeking verricht bij de Brusselse levensverzekeraar Private Insurer, die vorig jaar in handen kwam van P&V. Dat schrijft De Tijd vrijdag.

Private Insurer, goed voor een balanstotaal van 873 miljoen euro, is gespecialiseerd in tak23-levens­verzekeringen. Dat zijn beleggingsproducten in een verzekeringsjasje die fiscale voordelen bieden en vaak ingezet worden om vermogen over te laten aan de erfgenamen.

In de sector klinkt het dat na de overname door P&V onregelmatigheden werden vastgesteld in het beheer van bepaalde verzekerings­contracten van klanten. In sommige verzekeringsportefeuilles zouden tal van exotische of risicovolle beleggingen zijn gestopt die slecht afliepen. Sommige zaken zouden al jaren ­teruggaan.

Didier Muréna, directeur van ­Private Insurer, bevestigt de huiszoeking. Hij benadrukt dat het bedrijf de gevraagde documenten heeft bezorgd en volledig wil meewerken aan het onderzoek. Het parket wil op dit moment niet communiceren over de zaak.

Ook elders in de financiële sector kwamen donderdag speurders over de vloer, onder meer de hele voormiddag bij het Antwerpse beurshuis Merit Capital.

Het Brusselse parket wou niet bevestigen wat de link is tussen de huiszoekingen. ‘Er werden documenten opgevraagd over een oude private plaatsing waar we in 2007 aan hebben meegewerkt. We hebben onze volledige medewerking verstrekt en er werd ons niets ten laste gelegd’, klinkt het bij Merit Capital.

De zaak staat los van ­recente gebeurtenissen bij Merit ­Capital, waarbij niet-toegelaten transacties van honderden miljoenen euro’s op basis van een vervalst document werden vastgesteld.

Reactie P&V Groep

De huiszoeking die donderdag plaatsvond bij levensverzekeraar Private Insurer, die vorig jaar overgenomen werd door P&V, kwam er nadat het nieuwe management van Private Insurer na de overname onregelmatigheden vastgesteld had in het vroegere beheer van bepaalde Tak 23-levensverzekeringen. De onregelmatigheden hebben betrekking op de kwalificatie van Tak 23-polissen, meldt de P&V Groep vrijdag in een reactie op het bericht in De Tijd.

Op 8 juni 2020 voltooide de P&V Groep de overname van Private Insurer, een verzekeraar die gespecialiseerd is in tak 23-contracten (levensverzekeringen gekoppeld aan beleggingsfondsen), en benoemde een nieuw managementteam aan het hoofd ervan. P&V wil Private Insurer in de groep integreren. ‘In voorbereiding van deze integratie werden door het nieuwe management van Private Insurer onregelmatigheden vastgesteld in het vroegere beheer van bepaalde Tak 23-levensverzekeringen’, aldus P&V.

‘Bij de eerste vermoedens heeft de P&V Groep, als verantwoordelijke aandeelhouder, onmiddellijk de nodige maatregelen genomen. Enerzijds heeft de verzekeraar de bevoegde autoriteiten op de hoogte gebracht en zich bereid verklaard om volledig mee te werken. Anderzijds werd gestart met een grondige analyse van de hele portefeuille van Private Insurer om contracten te identificeren die onregelmatigheden zouden kunnen bevatten en de klanten ervan te kunnen verwittigen’, klinkt het.

De P&V Groep zegt ook de nodige stappen ondernomen te hebben ‘om haar eigen belangen te beschermen’. Private Insurer neemt volgens de groep op dit moment actie om ‘de onregelmatigheden zo snel mogelijk recht te zetten’. De continuïteit van de dienstverlening aan de klanten van Private Insurer blijft gegarandeerd.

Partner Content