Hof van Cassatie vernietigt Fortis-arrest

Het Hof van Cassatie heeft vrijdag het Fortis-arrest vernietigd van het Brusselse hof van beroep dat dateert van december 2008. Het hof van beroep van Luik zal zich nu over de kwestie moeten buigen.
Het arrest van december 2008 kwam er nadat ontevreden aandeelhouders van de Fortis-Holding naar de rechtbank trokken om de geplande verkoop van Fortis Bank door de holding aan de Franse groep BNP Paribas te blokkeren.
In eerste aanleg kregen zij ongelijk. De Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen, die een deel van de ontevreden aandeelhouders vertegenwoordigt, kreeg wel gelijk van het Brusselse hof van beroep.
Door het arrest ging de verkoop van Fortis-bank niet door en moesten er nieuwe onderhandelingen worden opgestart. Na een derde onderhandelingsronde keurde de algemene aandelhoudersvergadering van Fortis de verkoop goed aan BNP Paribas goed.
Cassatie verwijst de zaak dus door naar het hof van beroep van Luik. Dat zou zich in principe opnieuw in kort geding moeten beraden, maar in feite gaat het slechts om een formele doorverwijzing. Fortis is intussen immers, mét goedkeuring van de aandeelhouders, verkocht aan het Franse BNP Paribas.
Modrikamen weinig verrast
“De rechter zal enkel kunnen vaststellen dat van hoogdringendheid geen sprake meer is”, aldus het kabinet-Modrikamen.
Cassatie volgde het parket-generaal dat voor de vernietiging pleitte, omdat het Brusselse hof van beroep indertijd zou nagelaten hebben te antwoorden op een argument van de Federale Participatiemaatschappij. Die stelde dat de belangen van de aandeelhouders ondergeschikt waren aan het hogere algemeen belang van Fortis voor de Belgische economie.
De eisende partijen, de Belgische overheid (via FPIM), BNP Paribas en Fortis zelf, zouden als gevolg van het uitspraak van Cassatie een schadevergoeding kunnen vragen.
Modrikamen reageerde vrijdag weinig verrast op de uitspraak. Hij sprak van een politiek getint arrest, omdat “slechts één argument wordt gevolgd, toevallig het argument dat de Belgische regering”. Hij beklemtoonde ook dat het enkel een vormelijk argument betrof. “Over de grond van de zaak zegt Cassatie niets, wat ons sterkt voor onze procedure ten gronde”.
Reactie minister Didier Reynders
In een eerste reactie reageert vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders tevreden over de verbreking van het arrest. Het versterkt het standpunt van de federale staat.
“We hebben steeds de beslissingen van justitie gerespecteerd” in het dossier Fortis, verklaarde hij aan persagentschap Belga. De uitspraak van Cassatie versterkt volgens hem het standpunt van de Belgische staat die steeds het algemeen belang heeft verdedigd. Maar de uitspraak “werpt ook een ernstige schaduw over de manier waarop het hof van beroep zich heeft uitgesproken en meer bepaald over de magistraten die in verdenking gesteld zijn”, aldus Didier Reynders.
Reactie Fortis-holding
Bij de Fortis-holding, één van de drie partijen die cassatieberoep hadden aangetekend tegen het Fortis-arrest van december 2008, wordt vrijdag voorzichtig positief gereageerd op de vernietiging van het arrest. Woordvoerster Kathleen Steel: “het is een goeie zaak, maar voor ons verandert het niets. De deal met BNP Paribas is afgesloten en uitgevoerd. We willen nu vooral met de toekomst bezig zijn”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier