Hoe maakt u een goed wachtwoord aan om in te loggen?
Wie zelf een wachtwoord aanmaakt, moet rekening houden met een aantal parameters, vooral als het wachtwoord toegang verschaft tot vertrouwelijke gegevens. Hoe pakt u het aan?
U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.
Kies een wachtwoord van minstens twaalf tekens en indien mogelijk zelfs 16, gebruik diverse tekens door elkaar (hoofdletters, kleine letters, cijfers, speciale tekens), laat software nooit wachtwoorden onthouden, sla wachtwoorden niet op in een bestand of noteer ze niet op een papier dat vlak bij de computer ligt indien anderen er bij kunnen, bijvoorbeeld op kantoor.
Welke term moet je concreet kiezen? In eerste instantie moet je een woord, een naam of een zin kiezen die je niet vergeet. In een tweede stadium kies je een aanmaaktechniek die je gemakkelijk kunt onthouden. Je kunt een woord of zin bijvoorbeeld fonetisch schrijven. Of je kunt je vingers op het toetsenbord één toets naar rechts of naar links verzetten (“groin” wordt dan “feiub”). Andere mogelijkheden: alleen de eerste letters van elk woord van een zin nemen, op je toetsenbord een geometrische figuur vormen (een Z, een cirkel, een vierkant, een kruis), een zin in sms-taal schrijven of zelf een nieuw woord creëren met vertrouwde woorden (droogkast + vaatwasser wordt bijvoorbeeld “droogwasser”).
Als je een wachtwoord hebt, kun je op websites testen hoe veilig het is: via The Password Meter, PC-Optimise.com of How secure is my password? kan je checken of het wachtwoord echt bescherming biedt. Of je wachtwoorden laat bedenken door software of ze zelf bedenkt, het belangrijkste is uiteraard dat je de wachtwoorden kunt onthouden. Wil je dat niet, dan kan je ook vertrouwen op een biometrisch systeem. De meeste professionele laptops zijn uitgerust met een vingerafdruklezer. Je kunt je wachtwoorden koppelen aan je vingerafdruk en als een website vraagt om je aan te melden, kan je dat met je vingertop doen. Let wel: dergelijke systemen maken je wachtwoorden niet veiliger, je moet ze gewoon niet meer onthouden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier