Hoe doe je aan zelfevaluatie?
Als je weet waar je goed in bent, kun je die troeven ook zo veel mogelijk uitspelen. Wie zijn zwakke punten kent, kan ze ook verbeteren. De impact op je prestaties zal enorm zijn.
U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.
Tracht eerlijke feedback en adviezen te krijgen van je collega’s. Hou er rekening mee dat de informatie je niet altijd evenzeer zal bevallen, maar je wil tenslotte de waarheid weten. Maak je geen zorgen, je hoeft het niet formeel aan te pakken. Vraag gewoon aan enkele collega’s die je vertrouwt om eerlijk met je te zijn. En neen, ze hoeven ook niet meedogenloos openhartig te zijn. Vraag hen gewoon hoe ze jou zien en hoe jij in de omgang bent.
Maak een vergelijkende evaluatie.Overal ter wereld maken bedrijven vergelijkende evaluaties om hun succes te meten. Jij kan hetzelfde doen door jouw prestaties te vergelijken met die van de anderen. Observeer bijvoorbeeld hoe je collega’s op bepaalde situaties reageren en hoe zij handelen. Ga daarna voor jezelf na wat jij in zo’n situatie doet. Eerlijkheid is uiteraard vereist. Evalueer je prestaties ten opzichte van een vooropgesteld referentiepunt om een juist beeld te krijgen van je vaardigheden. Zijn de resultaten positief, dan mag je trots zijn op jezelf en op dezelfde manier verdergaan. Stel je gebreken vast? Benut dat in je voordeel: het zijn specifieke punten om aan te werken.
Test jezelf voortdurend. Dat is makkelijker dan je zou denken. Evalueer jezelf gewoon tijdens en na het voltooien van courante taken. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe heb ik het er van afgebracht ?’ ‘Heb ik deze taak correct uitgevoerd?’ Win vervolgens feedback in uit je omgeving. Bevestigen je collega’s wat jij denkt? Vraag hen om je zowel op het positieve als op het negatieve te wijzen.
Evalueer ‘subjectieve’ punten.Het is soms moeilijk om nuances te onderscheiden met betrekking tot je persoonlijkheid, prestaties en gedrag. Deze moeilijk in te schatten elementen spelen echter een grote rol op het niveau van het onderbewuste of intuïtieve. Probeer naast je persoonlijke beschouwingen ten aanzien van je onderbewuste beeld ook de mening van anderen (familie, vrienden of collega’s) in te winnen. Zelfevaluatie van deze subjectieve gegevens is geen exacte wetenschap. Wees gewoon eerlijk en objectief.
Bron: kellyservices.ca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier