Het verhaal na Storify

© BELGAIMAGE

Xavier Damman, de jonge Belg die aan de oorsprong ligt van de succesvolle starter Storify, die in 2013 werd doorverkocht, heeft tegenwoordig een passie opgevat voor fintechs. Hij vestigt zich in New York en lanceert OpenCollective.

Na de verkoop van Storify aan de Amerikaanse groep Livefyre in 2013, is Xavier Damman niet bij de pakken blijven zitten. De Nijvelaar bleef eerst actief in Livefyre en vervolgens hield hij zich in België bezig met de microkosmos van start-ups als medeondertekenaar van het Startup Manifesto. Dat manifest opende de deur naar de taxshelter die in gang gezet werd door minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. Damman richtte ook Tipbox op, een systeem om tips door te spelen naar de pers.

In de loop van vorig jaar zette Damman zich opnieuw aan het werk. Hij is nu vooral geïnteresseerd in de fintechs. Zijn jongste project heet OpenCollective. Hij wil daarmee fondsen online inzamelen om ze aan te wenden op een manier die transparant en zichtbaar is voor iedereen die eraan deelneemt. Met zijn idee richt hij zich tot verenigingen (ouder- en wijkcomités bijvoorbeeld), clubs, vzw’s, incubators enzovoort. Kortom, elke groep die fondsen nodig heeft maar niet noodzakelijk over een wettelijk statuut of een bankrekening beschikt.

Andere Belgen in het kapitaal

Wat is het verschil met crowdfunding? “Mensen die geld storten verwachten in ruil geen opbrengst, als ze maar een duidelijk zicht hebben op de manier waarop hun geld wordt gebruikt”, staat te lezen op de site van OpenCollective. De start-up verkeert nog in de betafase en is voorlopig enkel toegankelijk voor Amerikaanse groeperingen. Het zakenmodel gaat uit van een commissie van 5 procent op de ingebrachte bedragen, zoals bijvoorbeeld ook Kickstarter doet.

Damman is duidelijk niet de enige die in zijn idee gelooft. Naast een persoonlijke investering heeft de jonge ondernemer al liefst 500.000 dollar opgehaald om OpenCollective op te zetten. Het fonds General Catalyst van Hemant Tanej (Airbnb, Snapchat, Kayak enzovoort) heeft 250.000 dollar in het project gestoken. Ook BelCube, het fonds van Jean Zurstrassen, zou 50.000 dollar geïnvesteerd hebben in het jonge bedrijf. Er zijn ook nog andere Belgen betrokken: Dries Buytaert (de oprichter van Drupal) neemt voor 10.000 dollar deel, en Toon Vanagt (data.be) en Xavier Corman (Edebex) hebben elk 5000 dollar gestort. Volgens de oprichter zou OpenCollective nu al een marktwaarde hebben van 5 miljoen dollar.

Om OpenCollective te leiden, verlaat Damman eind maart Silicon Valley, waar hij zes jaar geleden neerstreek, om zich te vestigen in New York, dat meer voeling heeft met het fintech-universum en waar hij fysiek dichter bij zijn confraters van Kickstarter, Meetup enzovoort staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content