Stijn Fockedey

‘Het internet is een politiestaat’

Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

Het internet is van de Amerikaanse overheid en wie het gebruikt is een tweederangsburger zonder privacy. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden weet heel de wereld al een paar jaar hoe omvangrijk en agressief het elektronische spionageprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdiensten is. De hacking van de telecomoperator Belgacom was een van de grotere schandalen. Maar de voorbije week sloeg echt alles. De Russische cybersecurityspecialist Kaspersky Lab maakte bekend een nieuwe set aan malware gevonden te hebben die de software van harde schijven infecteert, waardoor het virus onmogelijk te verwijderen is. De kwaadaardige software viel niet alleen verdachte terroristen aan, maar ook gewone burgers en bedrijven.

Dan volgde een nieuwe onthulling van Snowden. De Nederlandse simkaartenproducent Gemalto is gehackt door Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. Met die informatie kunnen ze zo goed als alle gsm-verkeer onderscheppen. Er is slechts een conclusie mogelijk: de Amerikanen kunnen alles kraken waar een chip in zit.

‘Het internet is een politiestaat’

Nog verontrustender is dat de Amerikaanse overheid de inlichtingendiensten volledig vrij spel heeft gegeven na de aanslagen van 11 september 2001: niet alleen vijanden, ook de eigen burgers, bedrijven en die van de bondgenoten worden massaal bespioneerd. Er is helemaal geen controle op of die informatie wordt misbruikt.

Europa staat machteloos. Het is verdeeld, omdat Groot-Brittannië zijn relatie met de VS boven die met zijn Europese buren stelt en duchtig meespioneert. Maar als de EU toch eensgezind een boycot op Amerikaanse technologie afroept, dan nog zullen de Amerikaanse cyberspionnen ongestraft voortdoen. Bovendien lopen onze bedrijven zo meer averij op dan door eender welke vorm van industriële spionage. Het is ook ijdele hoop dat Amerikaanse politici de macht van de NSA en andere inlichtingendiensten inperken. De consensus over de partijgrenzen heen is kraakhelder: het internet is van de Amerikaanse overheid en wie het gebruikt is een tweederangsburger zonder privacy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content