Het beursklimaat voor Europese start-ups klaart op

© iStock
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

Europese technologiebedrijven zijn een groter succes op de beurs in de eerste maand na hun beursgang dan hun Amerikaanse tegenhangers. Het lijkt een inhaalbeweging door de Europese techscene. Maar het slechtere exitklimaat is nog altijd een molensteen om de nek van de Europese start-ups.

Voor de Europese Unie is een sterkere lokale technologiesector een prioriteit. Niet alleen de Europese instellingen, ook de lidstaten zelf willen minder afhankelijk worden van Amerikaanse software en internetbedrijven. Om zijn achterstand in te lopen, moet Europa hotspots met snelgroeiende en innovatieve techbedrijven ontwikkelen – clusters die kunnen wedijveren met Silicon Valley.

Bloomberg stak de supporters van een Europees Silicon Valley vandaag een hart onder de riem. Techbedrijven die dit jaar naar de beurs van Londen, Parijs of Berlijn zijn getrokken, zagen hun aandelenkoers in de eerste maand stijgen met gemiddeld 20 procent. Op de Amerikaanse beurzen moeten technieuwkomers tevreden zijn met een gemiddelde stijging van 6 procent. Voor eerst sinds 2010 liggen de rendementen fors hoger in Europa dan in de Verenigde Staten.

Kat uit de boom

Het beursklimaat voor technologiestart-ups is beter geworden in Europa, maar nog niet goed genoeg

Een belangrijke verklaring voor dat grote verschil zijn de veel hogere waarderingen van beloftevolle techbedrijven. De Verenigde Staten tellen drie keer meer start-ups met een waardering boven 1 miljard dollar dan Europa, volgens een onderzoek van het durfkapitaalfonds Atomico Ventures. Bekende Amerikaanse voorbeelden zijn Uber en Airbnb. In de Verenigde Staten is veel meer durfkapitaal aanwezig, zeker voor de doorgroeirondes waarin start-ups soms een paar honderd miljoenen dollars ophalen. De grotere concurrentie tussen het kapitaal drijft de waarderingen van de Amerikaanse start-ups sneller de hoogte in.

Bovendien willen Amerikaanse investeerders doorgaans direct cashen bij een beursintroductie. De hoge waardering en de overvloed aan aandelen die te koop worden gezet, drukken de prijzen in de Verenigde Staten. “In Europa kijken de investeerders van het eerste uur langer de kat uit boom”, zegt een analist aan Bloomberg.

Uitgestelde plannen

Het betere beursklimaat is een opsteker voor de Europese techsector. Maar niet alles is zo rooskleurig. Robin Wauters, de oprichter van de gespecialiseerde nieuwssite Tech.eu, wees er op Twitter op dat zowel de streamingdienst Deezer, de maaltijdbezorgingsdienst HelloFresh als de securityspecialist Oberthur Technologies hun beursplannen uitstellen. Het zijn Europese dotcombedrijven waar veel van wordt verwacht en die kunnen uitgroeien tot spelers die wereldwijd dominant zijn. Maar de bedrijven zijn er duidelijk niet gerust op dat ze voldoende geld kunnen ophalen bij de Europese belegger, of dat aan goede voorwaarden kunnen doen.

De risicoappetijt bij de Amerikaanse beleggers is een stuk groter. Square, een Amerikaanse betaalstart-up, ging twee weken geleden naar de beurs. In de aanloop naar de beursgang leek het erop dat het afgestraft ging worden voor de slechte cijfers in zijn prospectus. Maar het aandeel noteerde op de eerste dag tot 60 procent hoger.

Het voorbije jaar haalden dertien Amerikaanse techbedrijven 4,3 miljard dollar op volgens Bloomberg. Als de beursplannen van Hellofresh en andere nog doorgaan, komt Europa uit op een totaal van 1,8 miljard dollar. Het beursklimaat is dus beter geworden in Europa, maar nog niet goed genoeg. Beleggers in Europese techbedrijven hebben nog altijd meer moeite om hun investering te verzilveren dan wie in Amerikaanse start-ups heeft gefinancierd. Europese techbedrijven blijven het moeilijk hebben om in Europa geld op te halen tegen even aantrekkelijke voorwaarden als in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content