Het beste advies van Kris Peeters

Vlaams minister-president Kris Peeters kreeg zijn beste advies van Nietzsche en Van Gruuthuuse.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

Van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zou je denken dat hij zeer sterk beïnvloed is door de periode voor hij in de politiek stapte. Eerst als rechterhand van Petrus Thys die het NCMV leidde voor het Unizo heette of later toen hij zelf aan het hoofd stond van de zelfstandigenorganisatie. Of dat hij zich laat inspireren door een Vlaamse CD&V-politicus of minister-president. Gaston Geens of Luc Van Den Brande, bijvoorbeeld. Maar dat is niet het geval. Er is ook geen managementgoeroe of econoom die Peeters blijvend heeft beïnvloed.

De Vlaamse minister-president gaat verder in de tijd voor inspiratie en haalt zijn mosterd bij Friedrich Nietzsche (1844-1900), de Duitse ‘filosoof met de hamer’. Peeters is geen leek als het over filosofie gaat. Hij is niet alleen licentiaat in de rechten, maar ook kandidaat in de wijsbegeerte. “Het is zeer gewichtig om adviezen te geven die relevant moeten zijn voor andere mensen”, zegt Peeters. “Wat voor een bepaald persoon een goed advies is, is het niet noodzakelijk voor de hele bevolking. De enige redding die ik heb, is mijn beperkte filosofische opleiding en het citaat van Friedrich Nietzsche: word wie je bent. Daar zit zeer veel achter. Kom te weten wat je sterke kanten zijn en speel die optimaal uit.

Een variant daarop is plus est en vous.” Een citaat dat dichter bij huis ligt voor Kris Peeters. Het is de wapenspreuk van de Brugse patriciër en diplomaat Lodewijk van Gruuthuuse. “Eigenlijk komt het erop neer: woeker met uw talenten, er zit veel in u. Dat slaat niet alleen op leidinggevende figuren, maar op iedereen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content