Het beste advies van François Possemiers (voorzitter Creg)

François Possemiers, de voorzitter van de federale energieregulator Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (Creg), kreeg het beste advies van zijn ouders: claim alleen dat waarop je recht hebt.

U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

“Mijn ouders hebben me geleerd te vragen waarop je recht hebt, en niet iets te claimen waarop je geen recht hebt. Aan dat principe heb ik altijd zeer veel waarde gehecht”, vertelt François Possemiers. “Wanneer je werk hebt, waarvoor je correct wordt vergoed, en je kunt je werk op een degelijke manier doen, moet je niets anders nastreven.”

Hoe kunnen werknemers dat advies ter harte nemen? “Probeer uw job zo goed mogelijk te doen. Kijk niet naar de werktijd, maar naar het werkvolume. Het is het resultaat dat telt.” Al mag worden opgemerkt dat de manier van aanwerven van de Creg niet typisch is voor een overheidsinstelling. Voor ze in dienst traden, passeerden alle medewerkers een assessment en een persoonlijke evaluatie.

De down to earth-benadering kreeg Possemiers mee vanuit het ouderlijke nest. Zijn vader was een zelfstandige vishandelaar in Rumst, in de provincie Antwerpen. Begonnen als arbeider in een steenbakkerij schakelde hij na een arbeidsongeval noodgedwongen over op het aan- en verkopen van vis.

Zijn ouders stimuleerden hem om te kiezen voor een carrière bij de overheid. “Na mijn studies Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Antwerpse Universiteit werd ik in 1972 gevraagd door Philips en Ford Tractor. Maar mijn ouders zagen me liever ambtenaar worden, want dat was een functie met aanzien. Al denk ik dat ik ook in de privésector goed had kunnen meedraaien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content