Hendrik Deruyck (CEO Balta) ‘Ik maak me zorgen om België, niet om Balta’
De West-Vlaamse vloerbekledingsgroep Balta viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum. Dat er reden tot vieren is, heeft de groep grotendeels te danken aan oudgediende Hendrik Deruyck.
Een krantenbericht dat de Britse durfkapitaalgroep Doughty Hanson Balta weldra zou verkopen, heeft heel wat kwaad bloed gezet in de hoofdzetel in Sint-Baafs-Vijve. Een verkoop is onvermijdelijk, maar nu niet aan de orde en zinloos, meent CEO Hendrik Deruyck. Zijn werk is naar eigen zeggen nog niet af, hoewel hij sinds zijn aantreden in oktober 2012 als een wervelwind door het bedrijf is gegaan.
Deruyck herschikte en trimde de Belgische activiteiten, terwijl hij die in Turkije uitbouwde. Hij zette het mes in de kosten, en reduceerde zijn directiecomité van tien tot vier. Om het goede voorbeeld te geven, klinkt het. “Zoals ze in Oostende zeggen: ‘de vis begint te rotten aan de kop’. In een bedrijf is dat ook zo”, zegt de Izegemnaar, die Balta kent als zijn broekzak.
De TEW’er heeft intussen de schuldenlast afgebouwd en Balta uit de rode cijfers getrokken. “We zijn nu safe”, meent Deruyck. “De banken hebben weer vertrouwen in ons. Ze zien dat er resultaten zijn. Ik heb gedaan wat ik beloofd heb. Banken moeten nooit vrienden zijn, maar ze zijn coöperatief. Dit jaar moeten we wel opnieuw resultaten leveren. We hebben een stijging van 12 procent van de bedrijfskasstroom gebudgetteerd. Al zal dat niet eenvoudig zijn.”
“We hebben wel ons kroonjuweel Balterio moeten verkopen”, aldus Deruyck. We hadden de cash nodig en ik had een koper, Filip Balcaen. En we hebben er een dikke prijs voor gekregen. Dat heeft ons lucht gegeven, zodat de banken ons niet het mes op de keel zetten.”
Reden te meer om op 21 juni de vijftigste verjaardag te vieren. Al plaatsen velen vraagtekens bij de snelle aanwas van het aantal werknemers in Turkije. Sinds 2012 is dat aantal gestegen van 167 naar bijna 500, terwijl het aantal in België netto met 47 zakte tot 2680. “Maar we zijn nog altijd een van de grootste werkgevers in West-Vlaanderen”, stelt Deruyck. “Niet dat dat belang heeft. Ik wil de beste zijn.”
Zal Balta de activiteiten in België nog afbouwen?
Deruyck:”Het laatste dat we willen is vertrekken. Ik ben fier hier in West-Vlaanderen aanwezig te zijn, maar de regering moet wel beseffen dat het er voor België niet goed uitziet. Ik maak me zorgen om België, niet om Balta. België staat voor 1 procent van de omzet. Wij hebben dan nog een product dat nog transporteerbaar is. Een container naar Australië sturen kost maar evenveel als een container naar Firenze.”
“Door de loonhandicap gaat nu eenmaal alles wat arbeidsintensief is naar Turkije. De loonkosten zijn er maar een zesde van de Belgische. Het was eerst een vijfde, maar de Turkse lire is ook nog eens gedevalueerd. Dat moet een wake-upcall zijn voor onze regering. Ik ga nooit aan politiek doen, maar wel aan bedrijfspolitiek. Die wordt beïnvloed door landelijke politiek. En er gebeurt niets. John Kenneth Galbraith had het over those who don’t know, and those who don’t know they don’t know. Er zijn er veel van die laatste soort in Brussel. Ze zitten te palaveren over onze economie, maar hebben nog nooit een bedrijf geleid.”
“Ik heb trouwens ook het verschil met Nederland laten berekenen, waar we ook concurrenten hebben. Die loonhandicap bedraagt 12 procent. Wat is de bedreiging? Dat ik nog verder richting Turkije gedwongen wordt. Ik heb daar nog genoeg grond. En zoveel werknemers als ik wil.”
“Nu, we hebben alleen al door het pond vorig jaar 4 miljoen euro verloren. Ik zou dus veel meer geholpen zijn met een zwakkere euro. En natuurlijk met een regering die industrievriendelijk is. Die zou via de banken misschien een betere sfeer creëren.”
U leest het volledige interview met Hendrik Deruyck deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier