Helft Belgische ondernemingen gelooft niet in duurzaamheid

© belga

Niet minder dan 57 procent van de Belgische ondernemingen beschouwt duurzaamheid als een modeverschijnsel. Dat blijkt althans uit een onderzoek van het onderzoeks- en adviesbureau Indigov in opdracht van softwareleverancier SAP.

Uit het onderzoek dat woensdag bekendgemaakt werd, blijkt dat slechts een minderheid van de Belgische ondernemingen duurzaamheid als bedrijfsprioriteit erkent. Dat betekent dat het thema ‘duurzaamheid’ bij amper 27 procent op de agenda van de directieraad heeft gestaan.

Maar er is meer: slechts 18 procent van de Belgische bedrijven verklaart iemand in dienst te hebben die een duurzaam beleid uitstippelt. Voor bedrijven mert meer dan 500 werknemers ligt dat aantal weliswaar dubbel zo hoog.

Bedrijven die wel werk maken van een duurzaambeleid doen dat omdat ze op die manier op de kosten kunnen beknibbelen. In minder mate blijkt ook het bedrijfsimago een rol te spelen.

Wat een duurzaamheidsbeleid dan precies oplevert? Ongeveer driekwart van de bedrijven ilevert inspanningen om het verbruik van papier terug te schroeven. De aankoop van groene stroom (37

procent) en milieuvriendelijke wagens (33 procent) staan respectievelijk op twee en drie. Ongeveer een kwart van de ondernemingen investeert in technologieën met een rendement op langere termijn, zoals zonnepanelen.

Ondanks die inspanningen vergeet 68 procent van de bedrijven

het rendement van hun investeringen in energie-efficiëntie te berekenen. Bij het onderzoek werden leidinggevenden in 650 bedrijven van verschillende omvang en uit verschillende sectoren. aan de tand gevoeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content