Gynaia haalt startkapitaal op om diagnostiek in vrouwengezondheidszorg te hervormen

Het team van spin-off Gynaia, dat sneller gynaecologische aandoeningen wil opsporen
Myrte De Decker
Myrte De Decker redacteur Trends

De start-up Gynaia, die sneller en consistenter gynaecologische aandoeningen wil diagnosticeren, heeft 2,3 miljoen euro opgehaald. De spin-off van KU Leuven en UZ Leuven kan zo de vrouwengezondheidszorg verbeteren. “Op basis van negen parameters kan ons algoritme met 94 procent zekerheid zeggen of een massa goedaardig of kwaadaardig is.”

In 2024 overleden wereldwijd meer dan 207.000 vrouwen aan een gynaecologische kanker. Volgens artsen kunnen veel van die overlijdens voorkomen worden als er snel wordt ingegrepen. Zo ligt de kans dat patiënten met eierstokkanker na vijf jaar in leven zijn boven 90 procent als die aandoening vroeg wordt vastgesteld, en zakt dat cijfer naar ongeveer 15 procent bij een laattijdige diagnose. Ook andere aandoeningen, zoals endometriose of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, worden vaak te laat of onjuist gediagnosticeerd, met ernstige gevolgen.

Daarom wil de start-up Gynaia de zorgstandaard voor gynaecologie, zwangerschap, fertiliteit en verwante disciplines structureel versterken. Zijn slimme algoritme helpt zorgverleners om sneller en consistenter aandoeningen te diagnosticeren. Daarvoor bouwt het voort op het internationale IOTA-consortium, dat al meer dan twintig jaar wetenschappelijk onderzoek verricht naar eierstoktumoren.

“Onze software is de commerciële arm van die onderzoeksgroep, zodat haar bevindingen in de klinische praktijk wordt ingezet”, zegt CEO Steven Van Vooren. “Medeoprichter en professor Dirk Timmerman werkt al meer dan twintig jaar met het IOTA-consortium om medische beeldvorming in de vrouwengezondheidszorg te standaardiseren. Op basis van negen parameters kan ons algoritme met 94 procent zekerheid zeggen of een massa goedaardig of kwaadaardig is.”

Hervorming

Zo’n gestandaardiseerde aanpak is broodnodig. Als een huisarts in België een een eierstokmassa vermoedt, verwijst die de patiënt door voor een echografie bij de specialist. In grote en universitaire ziekenhuizen – zoals het UZ Leuven – is het dankzij het algoritme vrij duidelijk wie meteen moet worden opgevolgd en wie pakweg zes maanden later nog eens op controle moet komen.

In kleine ziekenhuizen of in het buitenland, waar de echografie door een medisch beeldvormer wordt gemaakt, is die kennis niet altijd aanwezig. “Sommige patiënten ondergaan dan te snel een procedure, die niet altijd nodig blijkt, en er wordt niet altijd vruchtbaarheidssparend opgetreden”, zegt Van Vooren. “In andere gevallen wordt de massa volledig gemist en wordt de patiënt niet doorverwezen.”

Van Vooren wijst erop dat het platform daarom breed wordt uitgerold, zodat elke gynaecoloog, echografist en clinicus toegang krijgt tot tools op expertniveau. Gynaia werkt daarbij samen met producenten van echotoestellen, overheden en verzekeraars, en beroepsverenigingen in binnen- en buitenland. Bovendien hanteert Gynaia een geïntegreerde aanpak met permanente vorming, professionele certificering en kwaliteitscontrole. De focus ligt in eerste instantie op gynaecologie, obstetrie, vroege zwangerschapszorg en fertiliteit, maar kan later nog worden uitgebreid.

“Voor mij brengt Gynaia alles samen wat me professioneel drijft: een internationale klinische gemeenschap, de ontwikkeling van geavanceerde maar toegankelijke medische software, transparante en betrouwbare artificiële intelligentie en een tastbare impact in de zorgpraktijk”, zegt Van Vooren.

Internationale ambitie

Gynaia werd opgericht door professor Dirk Timmerman (diensthoofd gynaecologie en verloskunde, UZ Leuven), professor Tom Bourne (hoogleraar gynaecologie aan Imperial College London en gastprofessor KU Leuven), health-techondernemer Herman Verrelst en CEO Steven Van Vooren. Het healthtechbedrijf is een spin-off van de KU Leuven en UZ Leuven, maar heeft zijn hoofdzetel in Boston in de Verenigde Staten. “We kozen er bewust voor om Gynaia van meet af aan internationaal op te zetten”, zegt Van Vooren. “Niet alleen in Europa, want ook zorgverleners in Azië, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika tonen interesse.”

Nu haalt de start-up 2,3 miljoen euro kapitaal op. Die ronde werd geleid door het Gemma Frisius Fonds, het zaaifonds van de KU Leuven dat al meer dan 25 jaar spin-offs ondersteunt, en Heran Partners, een gespecialiseerd durfkapitaalfonds dat inzet op transformatieve innovatie in de lifesciences- en gezondheidszorgsector.

Met dat geld kan Gynaia operationeel van start gaan, zijn producten verder ontwikkelen, internationale markten aanboren en medische softwarecertificering behalen volgens Europese en internationale standaarden. “Deze zomer verwachten we de goedkeuring van Gynaia als medisch hulpmiddel in het Verenigd Koninkrijk, in het najaar in Europa en volgend jaar in de Verenigde Staten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content