Grootste lek bij de fiscus ooit: BP, VUB en honderden andere bedrijven moeten nog miljoenen betalen

© REUTERS

De krant De Tijd heeft ruim 300 namen van grote bedrijven, instellingen en toplui in handen gekregen die grote sommen moeten betalen aan de Bijzondere Belastingsinspectie.

De Tijd heeft honderden dossiers van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in handen gekregen, waarin belastingen zijn gevorderd in het jaar 2014. Daardoor is van enkele grote buitenlandse bedrijven uitgelekt dat ze in België constructies hebben opgezet om gebruik te maken van onze notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Zij hebben volgens de BBI voor miljoenen euro’s te veel belastingaftrek gekregen.

Het Finse energiebedrijf, waarvan al langer geweten is dat BBI er een proces tegen voert, staat erop, net als het grote oliebedrijf BP en de Zweedse firma Atlas Copco. Beide plaatsten miljarden euro’s in Belgische vennootschappen. Atlas Copco geeft in een reactie aanDe Tijd toe dat het miljoene euro’s betaalde aan de BBI om de zaak te regelen.

Een opmerkelijke naam op de BBI-lijst is de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De universiteit moet nog 1,6 miljoen euro moet betalen. De woordvoerder van de VUB legt aan De Tijd uit wat er aan de hand was. Al sinds de Tweede Wereldoorlog had de Brusselse universiteit een beleggingsportefeuille in de Verenigde Staten, waarop geen roerende voorheffing betaald is. De zwarte intresten zijn lang door de VUB gebruikt om studenten beurzen uit te keren. Die zaak is intussen zelf rechtgezet door de VUB in 2013 en de verjaarde zwarte kapitalen zijn geregulariseerd.

Andere namen zijn AB Inbev, fitnessketen Healthcity België, Unilin – bekend van het Quick Step-laminaat, Fonds Ophaling Batterijen – beter bekend als vzw Bebat, die nog 9 miljoen euro moet ophoesten- en het Erasmus Ziekenhuis in Anderlecht. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content