GM vraagt Duitsland 1,5 miljard euro voor Opel

© belga

Het moederbedrijf General Motors (GM) vraagt de Duitse overheid 1,5 miljard euro staatssteun om dochter Opel te saneren. Dat verklaarde topman Nick Reilly dinsdag in Frankfurt, die bevestigde dat Opel Antwerpen de deuren sluit.

Behalve aan Duitsland vraagt de Amerikaanse autobouwer nog 1,2 miljard euro aan de andere Europese landen met een GM-fabriek. Dat brengt het totaal op 2,7 miljard euro.

Reilly verklaarde in Frankfurt dat hij hoopt de komende weken een akkoord te kunnen bereiken met de verschillende Europese overheden voor de 2,7 miljard euro aan staatsleningen of -garanties. De topman voegde eraan toe dat er meer overheidssteun nodig zal zijn als er geen akkoord met de vakbonden wordt bereikt.

Het herstructureringsplan dat Reilly wil uitwerken, omvat 11 miljard euro investeringen tot 2014 en de lancering van acht nieuwe modellen in 2010 en nog eens vier in 2011. Ook moet er 20 procent van de capaciteit worden afgebouwd.

Bij de saneringsronde van Opel/Vauxhall in Europa zullen in totaal ongeveer 8.300 banen sneuvelen, waarvan 7.000 in de productie en 1.300 in verkoop en administratie. Voor ons land betekent dat voor die afdelingen een verlies van 2.487.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content