Gezinnen en kmo’s verbruiken kwart minder gas in december

© Thinkstock

Gezinnen en kmo’s hebben in de eerste drie weken van december een kwart minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Over een heel jaar bekeken, de laatste week van december niet te na gesproken, stijgt hun verbruik wel. Dat meldt Rudy Van Beurden, woordvoerder van Fluxys.

De gezinnen en kmo’s, van wie het verbruik het meeste afhangt van de temperatuur, hebben in december 26 procent minder aardgas verbruikt. Het verbruik van de grootindustrie daalde met 1 procent.

De gascentrales, de elektriciteitscentrales op gas, verbruikten 6 procent meer. Het totale aardgasverbruik daalde met 15 procent.

Volgens woordvoerder van Fluxys, Rudy Van Beurden, is het verbruik van de grootindustrie minder afhankelijk van de temperatuur, maar veeleer van de gasprijs en de conjunctuur.

De gascentrales verbruikten meer omdat de gasprijs lag was, en het daarom rendabel was om de gascentrales aan te zetten.

Hoewel het aardgasverbruik met 15 procent daalt tussen 1 en 21 december, steeg het in de periode van 1 januari tot 21 december van dit jaar met 11 procent, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het verbruik van gezinnen en kmo’s steeg met 13 procent, dat van de grootindustrie met 4 procent en dat van de centrales 13 procent.

Het verbruik van de gezinnen en kmo’s nam toe door de relatief lage temperaturen in de maanden buiten het jaareinde, aldusVan Beurden. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content