Gespreksafgifte wellicht goedkoper op 1 augustus

© belga

De verlaging van de mobiele gespreksafgiftetarieven gaat waarschijnlijk in op 1 augustus 2010. Dat liet Luc Hindryckx, de voorzitter van toezichthouder BIPT, donderdagavond verstaan op een bijeenkomst met internet service providers.

Tegen 28 juni wacht hij de commentaar van de Europese Commissie in op het BIPT-voorstel van prijsdaling. Daar verwacht hij geen fundamentele wijzigingen van. In dat geval zou 1 juli als publicatiedatum haalbaar zijn. Luc Hindryckx liet zich tijdens zijn toespraak wel niet op een datum vastpinnen, maar zei dat het BIPT-besluit 30 dagen na publicatie van kracht wordt. Belgacom zal dan de prijsverlaging “onmiddellijk” moeten doorrekenen voor het bellen vanaf een Belgacom-lijn naar een mobiel toestel, onderstreepte Hindryckx. Eerder al was bekendgemaakt dat de vermindering van dat specifieke tarief ongeveer 20 procent zou zijn.

Het voorstel voor de prijsverlaging was al op 1 februari gepubliceerd, maar moest daarna nog naar de Raad voor de Mededinging en de Europese Commissie. In drie jaar tijd gaan de tarieven voor gespreksafgifte van een gemiddelde van 9 eurocent per minuut naar 1,07 eurocent per minuut. Uiteindelijk zou dat mobiel bellen in het algemeen goedkoper moeten maken. Het gespreksafgiftetarief is wat de Belgische mobiele operatoren aan elkaar en aan anderen mogen aanrekenen voor een oproep naar hun netwerk.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content