Het Gentse Woosh biedt een circulaire luierdienst aan voor kinderdagverblijven, onthaalouders en jonge gezinnen. De innovatieve start-up ontwikkelde ook een eigen luierlijn op basis van gerecycleerde materialen, en opende zopas twee retailpunten rond Brugge.
Het jonge luiermerk Woosh leverde al luiers aan kinderdagverblijven, en heeft nu ook zijn eerste verkoop- en inzamelpunten voor particulieren beet. Vanaf 23 mei kunnen gezinnen in twee Biovita-biowinkels rond Brugge de gerecyleerde luiers kopen en ze daar nadien weer binnenbrengen.
CEO Jeff Stubbe licht de stevige ambities van zijn bedrijf toe: “In België mikken we op een substantieel marktaandeel in de kinderopvang en een stevige aanwezigheid bij consumenten. We zullen onze producten ook aanbieden in supermarkten en babywinkels, en tegelijk een netwerk van honderden inzamelpunten uitbouwen. Zo sluiten we de kringloop niet alleen in de opvang, maar ook thuis. In de toekomst willen we ook andere doelgroepen bedienen, zoals ziekenhuizen en woon-zorgcentra. Daarnaast zetten we binnenkort onze eerste stappen over de grens. We starten in onze buurlanden, en hopen op termijn meerdere recyclagehubs operationeel te hebben in heel Europa. Na een eerste succesvolle kapitaalronde plannen we in 2026 een nieuwe ronde, om onze verdere expansie te financieren.”
100.000 ton restafval per jaar in België
Wereldwijd veroorzaken luiers jaarlijks miljoenen tonnen afval. In België alleen zijn ze elk jaar goed voor 100.000 ton restafval, dat uiteindelijk in de verbrandingsoven terechtkomt. Woosh wil die gigantische afvalberg verkleinen door de waardevolle materialen in wegwerpluiers maximaal te recycleren. Zo recupereert het jonge bedrijf waardevolle grondstoffen en verlaagt het de CO2-uitstoot aanzienlijk.
“Met Woosh bewijzen we dat gemak en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, zonder dat kinderverzorgers en ouders hun gewoontes drastisch dienen te veranderen”, stelt Jeff Stubbe. “We leveren wegwerpluiers aan crèches en halen met hetzelfde voertuig de gebruikte luiers weer op. Zo ontzorgen we de kinderopvang, die onder hoge druk staat.”
“Tegelijk stellen we alles in het werk om de wegwerpluier zo circulair mogelijk te maken, door het volledige ecosysteem zelf te beheren: van levering en inzameling tot recyclage. Dat is een traject in volle ontwikkeling. We blijven het proces verfijnen en werken aan nieuwe generaties luiers, die nog beter ontworpen zijn voor hergebruik van materialen.” Kinderdagverblijven betalen per luier en genieten van full-service levering, ophaling en afvalverwerking.
Steun van investeerders
Woosh werd in januari 2021 opgericht door drie jonge vaders, Wouter Vandamme, Jeff Stubbe en Alby Roseveare. De ingenieurs zagen hoe groot de impact van wegwerpluiers op het milieu is en besloten dat het anders kon en moest. Ze zochten meteen naar een systeemoplossing, die de cirkel geheel zou sluiten door tegelijkertijd in te zetten op productdesign, logistiek en recyclage.
In samenwerking met de Gentse bedrijvenbouwer Thingit werd eerst een onderzoeksproject bij de luierfabrikant Ontex opgezet. Daar kon het idee uitgroeien tot een bedrijf. De start-up kon ook rekenen op de steun van angel investors, een family office en overheidsinstellingen als PMV en Vlaio en KBC. De combinatie van netwerkondersteuning en financiering was volgens de oprichters cruciaal.
Vandaag telt Woosh twaalf eigen medewerkers en een tiental chauffeurs via partners. Zij bedienen meer dan 1.500 kinderdagverblijven verspreid over België. In totaal bereikt het merk ongeveer 30.000 kinderen, goed voor zo’n 2.000 ton ingezameld luierafval per jaar. Tegen het einde van dit jaar verwacht Woosh een kwart op te halen van alle luiers die in de Belgische kinderopvang worden gebruikt. De omzet voor 2025 wordt geschat op 4,5 à 5 miljoen euro.
Materialen scheiden
Woosh ontwikkelde ook een eigen recyclagehub in Brugge. Die werd begin 2025 in gebruik genomen. “Hier scheiden we de luiers in een kunststof- en een organische fractie”, legt Jeff Stubbe uit. “De kunststoffen, zoals de buitenlaag, de elastieken en de sluitstrips, worden zorgvuldig teruggewonnen en klaargemaakt voor hoogwaardige recyclage. Ze gaan naar partners die de gerecupereerde plastics via chemische recyclage omzetten in nieuwe materialen. Dat kunnen verpakkingen of nieuwe luiers zijn.”
“Onze techniek focust op de efficiënte scheiding van materialen. Zo bouwen we stap voor stap aan een circulair model, waarin luiers geen afval meer zijn, maar wel een bron van nieuwe grondstoffen. De organische fractie, die bestaat uit onder meer cellulosepulp, absorberende gel en de ontlasting, vormt de grootste uitdaging. We onderzoeken mogelijke toepassingen, zoals compostering of bodemverbeteraar, op voorwaarde dat we de veiligheid kunnen garanderen.”
De opening van de recyclagehub omschrijven de oprichters van Woosh als een mijlpaal, niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor heel België. Het is de allereerste volwaardige installatie in ons land, die op industriële schaal babyluiers kan recycleren. Woosh investeerde 1,5 miljoen euro in de ontwikkeling ervan en in het bijbehorende onderzoek en ontwikkeling.
‘We bouwen stap voor stap aan een circulair model waarin luiers geen afval meer zijn, maar wel een bron van nieuwe grondstoffen’
De ecologische impact is aanzienlijk. Tonnen CO2-uitstoot worden vermeden en honderden tonnen plastic kunnen opnieuw de economie in. Er is ook een sociale impact, in de vorm van lokale tewerkstelling en economische waarde. “We kunnen in Vlaanderen terugvallen op hoogopgeleide technici en operatoren om onze installatie te runnen”, zegt Jeff Stubbe. “Ook maatwerkbedrijven maken deel uit van ons netwerk. Zij zorgen onder meer voor de reiniging van onze luiercontainers. Die lokale verankering vinden we erg belangrijk.”
De Brugse recyclagehub fungeert bovendien als een proefmodel voor internationalisering. De installatie kan rekenen op interesse uit het buitenland. “Andere regio’s kijken mee hoe wij het aanpakken”, klinkt het. “Nu we hebben bewezen dat luierrecyclage technisch en logistiek haalbaar is, verlaagt dat de drempel om het concept op andere plaatsen uit te rollen. We hebben onze circulaire droom tastbaar gemaakt, en kunnen aan de rest van de wereld tonen dat wat ooit als een onmogelijke afvalstroom werd gezien, wel degelijk een tweede leven kan krijgen.”
Uitdagingen
Ondanks het mooie parcours dat Woosh in de voorbije vier jaar heeft afgelegd, waren er ook aanzienlijke uitdagingen op technologisch, operationeel en regelgevend vlak. Jeff Stubbe: “We moesten een volledig nieuw recyclageproces ontwikkelen én aantonen dat het betrouwbaar werkt op grotere schaal. Tegelijk dienden we een logistiek model uit te bouwen dat kan meegroeien met de vraag, zonder in te boeten op servicekwaliteit.”
“Ook het overtuigen van financiers in een kapitaalintensief model vergde geduld en volharding”, gaat de CEO verder. “Maar de grootste drempel was misschien wel het winnen van vertrouwen in de kinderopvang.”