De 5 genomineerden voor Deal of the Year 2024

© Getty Images
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends
Bert Lauwers redacteur bij Trends
Myrte De Decker redacteur Trends
Pierre-Henri Thomas redacteur bij Trends-Tendances
Alain Mouton Journalist

Trends en Kanaal Z nomineerden in het kader van de CFO of the Year 2024 ook vijf bedrijven die naar aanleiding van een belangrijke financiële transactie in aanmerking komen voor de trofee Deal of the Year.

Biobest

Bedrag. Eind vorig jaar kocht Biobest, de producent van biologische bestrijdingsmiddelen in Westerlo, 85 procent in het Braziliaanse Biotrop. De ondernemingswaarde van de transactie bedroeg 532 miljoen euro. Na drie jaar zou Biobest ook de resterende 15 procent van de aandelen kopen. Voor de financiering van de overname gebeurde een kapitaalverhoging bij Biobest met 365 miljoen euro. De bestaande aandeelhouders, waarbij Sofina en een aantal Belgische families, leverden vers vermogen. Daarnaast kwamen er nieuwe aandeelhouders, zoals de vermogensbeheerders Tikehau Capital en M&G Investments.

Strategisch kader. Biotrop is een specialist in biologische bestrijdingsmiddelen voor de land- en tuinbouw. Het verwerft met de deal niet alleen een belangrijke positie in Zuid-Amerika, het wordt ook grotere speler in de bredere landbouw. De Braziliaanse markt is goed voor een omzet van 1 miljard dollar, en groeit liefst 43 procent per jaar. Geen enkele markt groeit sneller; ze wordt onder meer gedreven door de wetgeving op biologische bestrijdingsmiddelen.

Begeleidende partijen. Voor Biobest waren dat Morgan Stanley, Berenberg, EY en McKinsey, en als juridische adviseur Stocche Forbes/Jones Day.

CMB

Bedrag. De Antwerpse rederij CMB koopt de 57,5 miljoen Euronav-aandelen over van de Noorse rederij Frontline tegen 18,43 dollar (ongeveer 17,5 euro) per aandeel, goed voor een totaal van bijna 1,06 miljard dollar. Het tweede deel van de deal is dat Frontline 24 Very Large Crude Carriers zal kopen van Euronav voor 2,35 miljard dollar cash. Na de deal heeft CMB 49,05 procent van de Euronav-aandelen.

Strategisch kader. De deal schept duidelijkheid voor de Belgische olietankerrederij Euronav. De twee referentieaandeelhouders, CMB en Frontline, lagen al enige tijd op ramkoers over de richting van het bedrijf. In januari schrapte John Fredriksen van Frontline nog een fusieplan met Euronav ter waarde van 4,2 miljard dollar waardoor ‘s werelds grootste beursgenoteerde tankerbedrijf zou zijn ontstaan. Fredriksen wou de Euronav-strategie met focus op olietankertransport doortrekken. CMB wou een diversificatie van de scheepsactiva en een vergroening van de scheepvaart en industrie.

Begeleidende partijen. CMB doet een beroep op een financieringssyndicaat van KBC als leadbank, samen met Société Générale en Crédit Agricole. De familie Saverys laat zich zowel financieel als adviserend bijstaan door datzelfde syndicaat.

FPIM

Bedrag. In veertien maanden tijd nam FPIM een belang van 6,3 procent in Ageas voor 593 miljoen euro, verhoogde het zijn belang in Euroclear van 3,1 naar bijna 13 procent, een investering van 707 miljoen euro, en verkocht het een blok van 2,7 procent BNP Paribas-aandelen voor iets meer dan 2 miljard euro, wat een meerwaarde van 145 miljoen euro opleverde.

Strategisch kader. Voor de regering kon het uitgeven van 0,6 miljard om een belang in Ageas te verwerven alleen worden gerechtvaardigd door de verkoop van een niet-strategisch belang, in dit geval een deel van de BNP-aandelen die de staat in handen had na de redding van Fortis in 2008-2009. De deal met Ageas betekent dat de Belgische wortels van een bedrijf dat belangrijk is voor onze economie en voor de staat werden geconsolideerd. FPIM maakte ook van de gelegenheid gebruik om zijn belang in Euroclear te vergroten. De operatie werd aanvankelijk gesteund door het Agentschap van de Schuld, dat een kredietlijn van 2 miljard opende. Pas een jaar later kon FPIM zijn BNP-aandelen verkopen met een meerwaarde van 145 miljoen euro.

Begeleidende partijen. De verkoop van de BNP-aandelen werd gecoördineerd door Banque Lazard, met BNP Paribas Fortis, BofA Merrill Lynch en Goldman Sachs als gezamenlijke bookrunners. Het Agentschap van de Schuld zorgde voor de tijdelijke financiering.

SD Worx

Bedrag. Geen officieel bedrag, maar informeel wordt gezegd dat de investeringsmaatschappij CVC 400 miljoen euro inbrengt in de hr-groep SD Worx in ruil voor 22,5 procent van de aandelen. Worxinvest, de moedermaatschappij boven SD Worx behoudt 77,5 procent. Op die manier wordt SD Worx gewaardeerd op 1,77 miljard euro, met schulden op 2,02 miljard euro.

Strategisch kader. SD Worx trekt CVC als partner aan om zijn internationale ambities te helpen realiseren. SD Worx is uitgegroeid tot een brede hr-dienstverlener, met onder andere loonberekening, werving en selectie, talentontwikkeling en hr-consultancy. De loonberekeningen blijven een belangrijke poot met activiteiten in 26 landen, 28.000 klanten en 5 miljoen werknemers. Onder andere dankzij overnames is het nu de Europese nummer twee. Wereldwijd staat SD Worx op vijf. Op lange termijn staat een beursgang op de agenda.

Het bedrijf realiseerde in 2023 een geconsolideerde omzet van 1,058 miljard euro, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2022 (962,1 miljoen euro). De geconsolideerde genormaliseerde ebitda groeide met 32,8 procent naar 181,6 miljoen euro in 2023. De geconsolideerde winst voor belastingen steeg met 6.2 miljoen euro tot 88,1 miljoen euro. SD Worx heeft een traditie van geen dividenden uit te keren en de winst te herinvesteren.

Begeleidende partijen. SD Worx werd geadviseerd door de zakenbankiers van Morgan Stanley en Belfius. Freshfields Bruckhaus Deringer was de juridische patner. CVC deed een beroep op Kumulus, BNP Paribas Fortis, EY en Allen & Overy.

Solvay

Bedrag. Het beursgenoteerde industriële kroonjuweel Solvay splitste zich in december officieel op. De 160-jarige chemie- en materialengroep wordt opgedeeld in het groeibedrijf Syensqo, dat focust op hoogtechnologische kunststoffen, en het afgeslankte Solvay dat verder inzet op klassieke chemische activiteiten als soda. Syensqo vertegenwoordigt een omzet van 8 miljard euro, tegen 5 miljard euro voor Solvay. Synesqo omvat ook 60 procent van het werknemersbestand van voor de splitsing.

Strategisch kader. Ilham Kadri, de topvrouw van Solvay en sinds de opdeling CEO van Syensqo, is de architecte van de operatie. Ze wilde de zichtbaarheid van de divisies vergroten en de verborgen waarde ervan beter ontginnen. Terwijl het nieuwe Solvay essentiële chemische producten aflevert, geldt Syensqo met zijn innovatieve kunststoffen als een beloftevol groeibedrijf. Onder meer de lichtgewicht composietmaterialen voor de luchtvaart dragen in zich de belofte van lange groei. Kadri wijst op de verschillende investeringslogica’s voor de twee takken, wat het volgens haar noodzakelijk maakte om een ander model voor de hele groep te zoeken.

Begeleidende partijen. Morgan Stanley en BNP Paribas waren de financiële adviseurs voor de transactie. Cleary Gottlieb Steen & Hamilton en Linklaters waren de juridische adviseurs.

Partner Content