‘General Motors riskeert recordboete na verzwijgen defect’

Het contact van een teruggeroepen Chevrolet Cobalt © REUTERS

General Motors, de Amerikaanse autogigant, wordt ervan verdacht een defect verborgen te hebben dat aan minstens 104 mensen het leven heeft gekost. Volgens de New York Times, die het nieuws brengt, verleent de autoconstructeur nu volop zijn medewerking aan het gerechtelijk onderzoek. Toch kan er een recordboete uitgeschreven worden.

Het contact in sommige voertuigen sloeg zonder waarschuwing af, waardoor het stuur blokkeerde, en de versnellingen of de airbags niet langer functioneerden.

Over de grootte van de boete wordt volgens de New York Times nog onderhandeld maar ze zou hoger liggen dan wat Toyoto in 2014 betaalde; 1,2 miljard dollar (1,08 miljard euro). Die boete sloeg op problemen met de versnellingen.

In het geval van General Motors was het probleem sinds 2005 bekend bij het bedrijf, maar indertijd werden geen voertuigen teruggeroepen. In het onderzoek, dat al een jaar loopt, wordt ook nagegaan of het bedrijf in 2009 fraude pleegde door valse gegevens voor te leggen, toen de overheid een noodlijdend GM van het faillissement redde.

Familieleden

Laattijdig, sinds februari 2014, werden auto’s teruggeroepen. Er zouden nu in totaal 30 miljoen auto’s onder handen zijn genomen.

Een regeling met de overheid betekent nog niet het einde van de zaak, aangezien de familieleden van de slachtoffers nog klacht kunnen indienen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content