Geert Bruyneel (topman Volvo Gent): ‘Als eenheidsstatuut er komt, sluit Volvo Gent’
‘Als elke arbeider een bediendestatuut krijgt, moeten we de boel sluiten’, zegt de topman van Volvo Gent, Geert Bruyneel, in een interview met De Tijd.
‘Als elke arbeider een bediendestatuut krijgt, moeten we de boel sluiten’, zegt de topman van Volvo Gent, Geert Bruyneel, in een interview met De Tijd.
Vandaag buigt het kernkabinet zich over enkele voorstellen van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) om het statuut van arbeiders en bedienden op de een of andere manier gelijk te stellen.
De tijd dringt, want het Grondwettelijk Hof eist dat er tegen 8 juli een oplossing komt. Eerder bleek dat de standpunten van de sociale partners lijnrecht tegenover elkaar staan. Gisteren (donderdag) mobiliseerden de vakbonden hun leden in de straten van Brussel om te betogen voor dat eenheidsstatuut.
Volgens de meeste werkgevers vormt het eenheidsstatuut een bedreiging voor de economische groei van ons land, doordat het de loonkostenhandicap in vergelijking met onze buurlanden vergroot. Dat blijkt vandaag weer uit een reactie van Geert Bruyneel, topman van Volvo Gent. “Als morgen de arbeiders het statuut van de bedienden krijgen, kan de fabriek in Gent niet overleven. Dan moeten we de boel sluiten”, aldus Bruyneel in een interview met De Tijd. Volvo Gent is samen met Audi Brussels de enige nog overblijvende auto-assemblagefabriek in ons land. Volvo Gent telt ongeveer 5.000 werknemers.
Bruyneel, die de voorbije jaren enkele hervormingen doorvoerde om de vestiging in Gent kostenefficiënter te maken, ruilt binnenkort Volvo Gent in voor een topfunctie in Zweden.
Tijdens een gesprek met Vlaams minister-president Kris Peeters in april wees de grote baas van Volvo, Håkan Samuelsson, al op ‘de dringende noodzaak van structurele hervormingen om het concurrentievermogen van de Belgische industrie te verbeteren’. Volgens Samuelsson zijn de loonkosten in ons land te hoog. (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier