Geen noodkrediet voor Alfacam
Alfacam kan niet rekenen op een noodkrediet van de banken. Daardoor komt het faillissement een stap dichterbij.
Alfacam kan niet rekenen op een noodkrediet van de banken. Daardoor komt het faillissement een stap dichterbij.
De aangekondigde onderhandelingen met de banken – Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC – zijn uiteindelijk op niets uitgedraaid. Maandag moest Alfacam een reddingsplan voorleggen aan de Antwerpse rechtbank van koophandel.
Volgens advocaat Charles-Antoine Leunen, die de vier banken vertegenwoordigt, kan het bedrijf in principe nog steeds een WCO-III-procedure aanvragen. Door de Wet op de Continuïteit (WCO) wordt een bedrijf tijdelijk beschermd tegen zijn schuldeisers. Volgens de advocaat hebben de banken – met toestemming van Gigarant – evenwel beslist om de aanvraag voor een WCO-III niet te ondersteunen.
Vorige week donderdag maakte het televisiedienstenbedrijf via een persbericht bekend dat de zoektocht naar een investeerder vruchteloos bleek. Enkel als de banken een noodkrediet zouden toestaan, zou een faillissement nog kunnen worden afgewend.
Eind maart werd al duidelijk dat de aanvankelijk veelbelovende onderhandelingen met het Indiase Hinduja ‘moeizaam’ verliepen.
Alfacam telt 120 werknemers en verzorgt onder meer uitzendingen van grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen en de wereldbeker voetbal.
Het nettoverlies van het mediabedrijf liep in 2012 op tot 21,9 miljoen euro, tegenover 13,8 miljoen euro verlies in 2011. Het bedrijf, dat een schuldenlast van 58 miljoen euro torst, zag zich verplicht herhaaldelijk uitstel van betaling te vragen.
Als Alfacam over de kop gaat, heeft dat ook gevolgen voor Vlaanderen. De Vlaamse overheid stemde er in 2011 mee in om via de zogenaamde Gigarant-regeling van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) borg te staan voor 80 procent van de kredieten van het televisiedienstenbedrijf. Op die manier dreigt Vlaanderen nu 16,2 miljoen euro te verliezen.
De handel in het aandeel Alfacam op Euronext Brussel blijft tot nader order geschorst. Het aandeel verloor sinds begin dit jaar al 33 procent van zijn waarde tot 0,70 euro. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier