Geen gegarandeerde minimumprijs voor verlenging Tihange I
In tegenstelling tot voorgaande berichten van De Morgen is er geen sprake van een gegarandeerde minimumprijs in de conventie over de verlenging van Tihange I. De conventie is bovendien nog niet van kracht.
Volgens De Morgen was er in de conventie over de verlenging van Tihange I sprake van een gegarandeerde prijs per geproduceerde MWh. Maar nergens in de conventie wordt er een woord gezegd over een dergelijke minimumvergoeding.
De eigenaars (Electrabel en EDF) betalen een heffing van 70 pct op het positief verschil tussen de opbrengst van de verkoop van de stroomproductie en de werkelijke exploitatiekosten. Er is ook een nettovergoeding voor de eigenaars voorzien voor de investeringen.
Dergelijke gegarandeerde minimumvergoeding bestaat bijvoorbeeld wel in Groot-Brittannië.
“Het volledige economische en industriële risico is voor de eigenaars”, benadrukt een woordvoerster van Electrabel. Als er bijvoorbeeld negatieve marges zouden zijn in het geval van lage prijzen, zijn die voor rekening van Electrabel en EDF.
Begin 2014 werd een conventie getekend door de Belgische staat, Electrabel en (als mede-eigenaar) EDF. Daarin wordt het kader vastgelegd om over te kunnen gaan tot 600 miljoen euro aan investeringen, nodig voor de verlenging met tien jaar van kernreactor Tihange I.
De conventie gaat pas in in oktober 2015, als de verlenging ingaat van de kerncentrale. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier