Gaselwest is duurste netbeheerder van België

© belga

De intercommunale Gaselwest is met voorsprong de duurste energiedistributiemaatschappij van het land. Dat blijkt uit cijfers voor deze maand die Trends kon inkijken.

Gaselwest is actief in grote delen van Oost- en West-Vlaanderen, inclusief de Westhoek, maar met uitzondering van het noorden van de provincie.

Netbeheerders brengen de kilowatts van het hoogspanningsnet tot bij de eindklant. Gaselwest rekent voor die distributie 12,47 cent per kWh als dagtarief. Dat is bijna dubbel zo duur als wat de Antwerpse netbeheerder IMEA (7,22) aanrekent aan zijn eindconsumenten in Brasschaat en in Zwijndrecht. IMEA mag zich de goedkoopste aanbieder van Vlaanderen noemen. De meeste intercommunales zweven met hun prijzen ergens tussenin, maar blijven onder de 10 cent. Alleen Intergem, dat Zuid-Oost Vlaanderen bedient, komt nog boven die grens uit (10,92 cent per kWh.

Opvallend is ook dat de netbeheerders in Wallonië meestal beduidend goedkoper zijn dan hun collega’s in Vlaanderen, ondanks de grotere afstanden die ze moeten overbruggen om bij de klant toe te komen. Aan de andere kant van de taalgrens is alleen Interest (10,16 eurocent per kWh) aan de dure kant. Maar de intercommunale Wavre bijvoorbeeld rekent amper 4,10 cent aan.

Volgens Simon Van Wijmeersch van Gaselwest zijn er twee oorzaken. “Ten eerste is er de densiteit van het te bedienen net. Zo liggen de 60 gemeenten waar Gaselwest optreedt sterk verspreid in vaak ruraal en relatief dunbevolkt gebied. De zes Antwerpse gemeenten waar IMEA actief is, liggen heel geconcentreerd en behoren tot de dichtstbevolkte regio in Vlaanderen. De tweede oorzaak is te zoeken bij de overheid. De verplichtingen voor de openbare dienst wegen in Vlaanderen zwaarder dan in Wallonië.”
Gaselwest onderkent niettemin het probleem van de opmerkelijke prijsverschillen. “Dit probleem vergt een grondige, beleidsmatige aanpak. Op termijn moeten we evolueren naar een situatie waarbij de verschillen in tarieven worden uitgegomd.” (KC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content