Fusie van Base en Telenet verandert de Belgische markt
De Belgische markt blijft ook na de overname van Base door Telenet weinig competitief. Een blokkering van die overname zou dat veranderen. Die kans is echter klein.
Het samengaan van Base en Telenet haalt in één klap twee challengers uit de markt: Base en Telenet zelf. Bedrijven mogen zich in de handen wrijven dat Proximus nu scherpere concurrentie krijgt. Op de consumentenmarkt verwacht Antonios Drossos van de Finse concurrentieconsultant Rewheel nog weinig animo.
De Europese Commissie heeft nog minstens tot 18 maart de tijd voor een beslissing. Zij zal het fusiebedrijf vrijwel zeker verplichten een groothandelsaanbod te formuleren voor mobieledienstenaanbieders zonder eigen netwerk, de zogenoemde MVNO’s. Die kunnen dan het netwerk van Telenet/Base gebruiken om Telenet zelf en anderen met mobiele diensten te beconcurreren. Dat steekt in Mechelen, want marktleider Proximus heeft die verplichting niet.
“Telenet zal MVNO’s tegen ‘semicompetitieve’ voorwaarden op zijn netwerk moeten toelaten”, schetst Drossos de situatie. “Wie worden die mvno’s? De kabelmaatschappijen – Numericable en de rest. Telenet-moeder Liberty Global betaalt dus een hoge prijs voor Base en ziet hoe zijn concurrenten zeer goede groothandelsprijzen krijgen en min of meer hetzelfde kunnen bieden, maar zonder honderden miljoenen uit te geven.” Die MVNO’s zullen vervolgens het lage eind van de markt inpalmen met goedkope aanbiedingen met weinig volume, terwijl de echte mobiele operatoren de waardevolle klanten voor zichzelf houden, verwacht Drossos.
Mobistar kwetsbaar in mobiel
In België hebben de vaste operatoren alle reden om hun klanten te binden. Mobistar komt straks met lage prijzen voor vast internet en televisie. Citi Research speculeert dat de kabeloperatoren daarop reageren met directe kortingen op mobiel en met promotiekortingen op hun bundels van telefoon, internet, tv, mobiel, “waar Mobistar meest kwetsbaar is”.
Op Mobistar zelf moeten we niet rekenen voor scherpere concurrentie, meent Drossos. “Mobistar is in handen van Orange, de dominante operator van Frankrijk. Je ziet die dominante spelers hun filialen verkopen in landen waar ze niet het nummer één of twee zijn. Ik zie Orange eerder uit de Belgische markt stappen dan dat Mobistar met aanbiedingen komt zoals Free in Frankrijk, met 50 gigabyte en onbeperkte belminuten en sms’en voor 19,99 euro”.
Zelfs van de nood van Mobistar om tegen 2018 de 950.000 gebruikers te vervangen die Telenet nu via het Mobistar-netwerk bedient, verwacht Drossos geen prijzenslag. Base had eind september 2,18 miljoen prepaid gebruikers. “Telenet zal de prepaid klanten die geen kabelabonnement bij hen nemen direct laten gaan”, voorspelt hij.
Geen 50 GB voor 20 euro
Voor Drossos waarborgt alleen de blokkering van de overname van Base door Liberty een echte concurrentie in België. “Base zou dan geen andere optie hebben dan een ‘louter mobiel’-strategie. Het zou dan leveren wat veel uitdagers in Scandinavië en de Baltische staten al bieden: 20 tot 50 gigabyte op een smartphone, die je ook als hotspot kunt gebruiken. Daarmee kun je een vaste verbinding vervangen.”
Drossos kan het weten. Hij bekijkt in Helsinki Netflix via een 4G -erbinding van 20-30 megabit per seconde met een contract van 25 euro per maand voor onbeperkt bellen, surfen en sms’en. “De operatoren in het zuiden hebben de media platgegooid met de boodschap dat je dat niet met mobiel kan doen, maar het tegendeel is waar. In het noorden bieden operatoren 50 GB voor 20 euro”, claimt Drossos.
Aftellen naar 2016: jaaroverzichten en vooruitblikken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier