Franse rusthuisketen Orpea zet Belgische topman aan de deur

© belga

De Franse rusthuisketen Orpea, die eerder dit jaar in opspraak kwam wegens wanbeleid uit winstmaximalisatie, heeft zijn Belgische topman Geert Uytterschaut de laan uitgestuurd. ‘Olivier Van Houtte is aangesteld als CEO Orpea Belgium om de noodzakelijke aanpassingen voor België te coördineren. Hij start zijn gesprekken en analyses vandaag’, meldt Orpea donderdag in een persbericht.

Met een herlanceringsplan dat de groep op 15 november presenteerde, wil ze trachten het vertrouwen van alle betrokken partijen te herstellen. ‘Het belangrijke doel van de groep is om de zorg terug in het hart van haar activiteiten te plaatsen. Om dat te kunnen doen, moet de groep terugkeren naar een duurzame financiële structuur en het financiële evenwicht herstellen. Een analyse van de activiteiten in België toont een ongunstige situatie die aanpassing vereist’, klinkt het.

Orpea benadrukt donderdag in het persbericht wel dat ‘elke conclusie of gissing met betrekking tot de toekomst van specifieke residenties voorbarig is’.

Het Belgische directieteam moet de continuïteit van de zorg en diensten in elk van haar vestigingen nu garanderen, ‘op elk moment in deze transformatiefase’.

De beursgenoteerde groep Orpea torst 9,5 miljard euro schulden. Het bedrijf heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gekregen en is onderhandelingen gestart met de schuldeisers om de financiën te saneren.

Orpea telt in Frankrijk 350 rusthuizen en baat in België een zestigtal rusthuizen uit. In januari verscheen het boek ‘Les Fossoyeurs’ (De Doodgravers, red.) van journalist Victor Castanet. Daarin is sprake van rantsoenering, ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content