Frank Meysman (Thomas Cook) : ‘De discussie over vrouwenquota is verkeerd’
In een exclusief gesprek met Trends kant Frank Meysman, de Vlaamse voorzitter van de raad van bestuur van de Europese reisgigant Thomas Cook, zich tegen vrouwenquota.
In een exclusief gesprek met Trends kant Frank Meysman, de Vlaamse voorzitter van de raad van bestuur van de Europese reisgigant Thomas Cook, zich tegen vrouwenquota.
“Geen enkel quotum heeft zin”, zegt Frank Meysman. “Maar ik ben wel een grote voorstander van diversiteit. Te veel topmensen zoeken managers die zijn zoals zij, klonen van zichzelf. Dat is een foute benadering. Je moet net kijken naar andere invalshoeken. Maar quota? Die discussie ligt op het verkeerde niveau. Je moet die leggen op het directieniveau. Als je op het directieniveau geen kweekvijver hebt, heb je straks evenmin resultaat in de raad van bestuur. Ik ben benieuwd naar het aantal vrouwelijke CEO’s dat bij de Belgische overheidsbedrijven wordt benoemd.
“Je begint bij de CEO. Vrouwen hebben een voorbeeldfunctie voor andere vrouwen. Ik heb Marleen Vaesen bij Sara Lee/DE aangetrokken. Ruim een derde van de topmensen waren vrouwen. Op een bepaald moment hadden we zelfs een probleem in onze Belgische afdeling, omdat Marleen bijna uitsluitend vrouwen in haar afdeling had.”
Ook bij Thomas Cook plaatste U een vrouw aan het roer als CEO. Nochtans is Harriet Green een neofiet in de reissector?
Frank Meysman: “Harriet Green is een uitstekende kracht. In het begin werden de wenkbrauwen gefronst, want ze kwam niet uit de reissector. Maar dat hoeft ook niet. Bij Thomas Cook werken 27.000 mensen. Er zijn er voldoende die iets over reizen weten. Harriet heeft een enorme technologische kennis en gedrevenheid. Ik denk dat ik haar aanvul over consumentendenken. Harriet Green is de juiste vrouw op de juiste plaats en een bewijs dat glazen plafonds niet bestaan.”
Klopt het geklaag en gejammer over de Belgische concurrentiekracht?
Frank Meysman: “60 procent van de Belgen werkt niet. Dan is er iets fundamenteels fout. België moet prioritair kijken hoe het zo veel mogelijk mensen werk kan geven. Het baart me zorgen dat we naar een relatief duale maatschappij gaan. Die maatschappij bestaat uit mensen die een baan en kennis hebben, en mensen die geen baan en geen kennis hebben. Ook vanuit ethisch standpunt moet je mensen stimuleren naar een baan. In het Brussels Gewest heb je twee generaties werklozen. Hoe kun je een ethiek hebben voor je kinderen dat werken nuttig is voor de economie? Werk verschaffen is dus cruciaal. Hoe je dat doet, maakt minder uit. Voltijds, halftijds of via minibanen.”
U klinkt ook pessimistisch over de toekomst van West-Europa?
Frank Meysman: “Het hangt er maar van af door welke bril je het bekijkt. Economie is een kwestie van vertrouwen. En er zijn uiteraard ook de positieve punten. Vlamingen zijn bijzonder creatief. Wij kunnen ons als geen ander inleven in de cultuur van een ander. Voor iemand uit een sterkere cultuur als Duitsland, Frankrijk of Engeland, is dat veel moeilijker. Laten we dat dus gebruiken. Zijn we nog productiever? Ja, maar dat ebt wel weg. Het onderwijs in Vlaanderen is heel sterk. Het begint met kennis, we moeten alles doen om die kennis in huis te hebben. En dan heb je nog onze ligging. Elke grote onderneming in de wereld wil hier een logistiek centrum. Dat is mijn ervaring als bestuurder bij Warehouses De Pauw, de beursgenoteerde verhuurder van logistieke centra.”
Luc Bertrand, de CEO van Ackermans & van Haaren, zei onlangs dat hij nog nooit zo bang is geweest als vandaag. U onderschrijft die uitspraak niet?
Frank Meysman: “Nee, ik ben niet bang. Wie bang is van de hond, wordt gebeten. Ik kan zijn uitspraak wel duiden. Misschien was een beter woord: ‘bezorgd’.”
Lees het volledige interview in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier