Fortis veroordeeld voor slecht advies, bank in beroep

© belga

De voormalige Fortis Bank – nu BNP Paribas Fortis – wordt veroordeeld voor het verstrekken van slecht advies aan een belegger. De bank moet daarvoor 50.000 euro ophoesten, maar gaat in beroep.

Het is de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel die het vonnis – op 26 februari al – uitsprak.

Tak 23

Het slecht advies waarvan sprake gaat terug tot 2006, toen een klant van Fortis Bank voor 430.000 euro intekende op de Easy Fund levensverzekering tak 23. Dat is een levensverzekering gekoppeld aan beleggingsfondsen. Fortis Bank trad op als bemiddelaar, Fortis-verzekeringen leverde de polis af. Achteraf bleek dat het oorspronkelijke kapitaal deels was weggesmolten.

De Fortis-klant voelde zich gedupeerd, nam een advocaat in de arm en trok naar de rechtbank. De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat Fortis slechte adviezen gaf. het komt erop neer dat de bank totaal geen rekening hield met het beleggingsprofiel van de klant. De alleenstaande moeder met kinderen wou namelijk geen risico’s nemen.

100.000 euro verdampt

Voor iemand die geen risico’s wilde nemen, bleef er uiteindelijk een aanzienlijk verlies van 100.000 euro over. “De bank is aansprakelijk omdat die niet wees op de risico, terwijl Fortis wel degelijk wist dat deze klant een defensief (beleggers)profiel had,” aldus meester Geert Lenssens.

‘Belangwekkend precedent’

Volgens de advocaat van SQ Law in Brussel vormt dit vonnis een
belangwekkend precedent: “Er zijn in ons land tienduizenden mensen die inschreven op een tak 23 verzekering bij banken en verzekeraars met de idee dat dit een veilige belegging is, terwijl er zware risico’s zijn op kapitaalsverlies”.

Volgens de advocaat toont het vonnis aan dat mensen niet bij de pakken moeten blijven zitten wanneer ze bij beleggingen zware verliezen lijden. “De tak 23 producten vallen in de wet tussen de mazen van het net en bepaalde banken en verzekeraars maken daar misbruik van omdat het als een verzekeringsproduct en niet als een financieel product wordt behandeld”, aldus Lenssens.

Bank gaat in beroep

BNP Paribas Fortis liet maandag in een reactie weten beroep aan te tekenen tegen de veroordeling door de rechtbank van eerste aanlag. Zoals gebruikelijk bij lopende gerechtelijke procedures geeft de bank geen verdere commentaar. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content