Fortis-schikking ‘hoogste ooit in Europa’
Het Gerechtshof in Amsterdam moet zich uitspreken over de recordschikking van 1,2 miljard euro in de Fortis-zaak.
Het totale bedrag dat Ageas – als erfgenaam van Fortis – uittrekt om een schikking te treffen met de Fortis-aandeelhouders voor de periode 2007-2008, ‘is het hoogste ooit in Europa in een vergelijkbare zaak’. Dat heeft de advocaat van Ageas vrijdag voor het Gerechtshof in Amsterdam verklaard. In de Amsterdamse rechtbank cordt gepleit om de schikking van 1,204 miljard euro bindend te laten verklaren.
Hoeveel de (ex)Fortis-aandeelhouders individueel zullen ontvangen, blijft afwachten. Dat hangt af van het aantal mensen dat een claim indient.
Het gaat om een vergoeding aan de aandeelhouders die tijdens drie periodes Fortis-aandelen aanhielden of kochten: de periode van 21 september tot en met 7 november 2007 (eerste kapitaalverhoging tegen 15 euro per aandeel voor de gedeeltelijke overname van ABN AMRO, middelste vergoeding), de periode van 13 mei tot en met 25 juni 2008 (de aanloop naar de tweede kapitaalverhoging tegen 10 euro per aandeel, hoogste vergoeding) en de periode van 29 september tot en met 3 oktober 2008 (de aanloop naar de redding door de Benelux-overheden, laagste vergoeding)
De verzoekende partijen omschrijven het totale bedrag van 1,2 miljard euro als ‘redelijk’, zowel voor actieve als niet-actieve aandeelhouders.
De actieve aandeelhouders zullen volgens het schikkingsvoorstel een extra premie ontvangen, want zij hebben kosten gemaakt door naar de rechtbank te stappen.
Niet alleen de verzoekende partijen (Vereniging Effectenbezitters (VEB), Deminor, SICAF, FortisEffect en Stichting FORsettlement) stemmen in met het schikkingsbedrag, ook organisaties als Test-Aankoop, de Vlaamse Federatie van Beleggers of de Luxemburgse vennootschap Archand spraken zich al positief uit.
De advocaat van Ageas beklemtoonde vrijdag dat het schikkingsvoorstel van 1,2 miljard euro volgt op ‘lange en uiterst complexe onderhandelingen’. De gesprekken namen meer dan een jaar in beslag, met veel verschillende partijen die meerdere gerechtelijke procedures hadden lopen. “Maar het is het beste resultaat dat mogelijk is”. De feiten dateren al van bijna tien jaar geleden, en verder procederen is voor velen geen optie. “Dat zou nog jaren duren en de kosten dreigen dan hoger op te lopen dan de vergoeding die in de wacht kan worden gesleept”, oordeelde de advocaat van VEB.
Ageas-topman Bart De Smet noemde de schikking van 1,2 miljard eerder deze maand al ‘eerlijk en redelijk’. Volgens De Smet kan eindelijk een ‘onzekere en moeilijke periode’ worden afgesloten, Dat betekent evenwel niet dat Ageas daarmee schuld erkent. “We doen dit zonder toe te geven iets verkeerd te hebben gedaan’, luidt het in een persbericht.
De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis kwam tijdens de wereldwijde kredietcrisis in zwaar weer terecht, waarna de overheid met financiële middelen moest ingrijpen.