Fortis maskeerde impact kredietcrisis

© reuter

De Fortis-top wist al in 2007 dat de verliezen van de Amerikaanse kredietcrisis veel hoger zouden zijn dan officieel gezegd. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

De Fortis-top wist al in 2007 dat de verliezen van de Amerikaanse kredietcrisis veel hoger zouden zijn dan in officiële communiqués werd gezegd. De top rekende op “compenserende winsten” om te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van gerechtelijke documenten die een journalist kon inkijken.

De kranten staven hun stelling onder meer aan de hand van een interne nota van voormalig chief risk officer Philippe Triest. Hij waarschuwt dat de verliezen die de bank in 2007 niet neemt, in 2008 genomen zullen moeten worden: “In uw plaats zou ik niet meer kunnen slapen.” Zakenbankdirecteur Frederic Van Gheluwe noteert onder meer dat de waardebepaling van de rommelkredieten puur “judgemental” (giswerk) was. “FD heeft de indruk dat de mensen in New York niet weten waarmee ze bezig zijn en dat het geen professionals zijn”, is nog een erg opmerkelijke zin.

Met FD wordt topman Filip Dierckx bedoeld. “Ik herinner me niet dat ik dat gezegd zou hebben”, zei Dierckx daarover tijdens een verhoor.

In september 2007 liet de Fortis-top weten dat de verslechtering van de cdo-markt (herverpakte rommelkredieten) een impact van 20 miljoen euro zou hebben. In werkelijkheid verwachtte de bank echter een schadebedrag van 350 miljoen, zo blijkt volgens de kranten nog uit interne documenten. Bij de jaarcijfers van 2007 bleek overigens dat Fortis een verlies van liefst 2,2 miljard euro had geleden op de rommelkredieten.

‘Ik weet het niet meer’

Waar dat schadebedrag van amper 20 miljoen euro dan vandaan kwam? “Ik weet het niet meer en ik weet ook niet meer of ik het destijds wist”, zei voormalig financieel directeur Gilbert Mittler tijdens zijn verhoor. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content