Ford Genk 1 jaar later: 1 op de 4 vrijwillige vertrekkers nog werkloos

© reuters

Een jaar nadat Ford-topman Stephen Odell de sluiting van de vestiging in Genk heeft aankondigd, kan er al een balans worden opgemaakt. Met name die van de werkgelegenheid – of het gebrek eraan – voor de ex-werknemers van Ford Genk en de getroffen toeleveringsbedrijven.

Op 22 juli startte officieel de periode van ontslag voor de 464 werknemers van Ford Genk en toeleveringsbedrijven die gekozen hadden om vrijwillig hun bedrijf te verlaten. De eerste drie maanden konden de vertrekkers die jonger waren dan 45 jaar, rekenen op outplacement en een inschakelingsvergoeding. Nu de periode van drie maanden voorbij is, vallen de eerste ex-werknemers van Ford Genk terug op een werkloosheidsuitkering.

Uit recente cijfers van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) blijkt dat 23 procent van de Ford-werknemers die het bedrijf al verlaten hebben, na drie maanden nog werkzoekend is.

Van de 226 werknemers van Ford Genk die zelf opgestapt zijn, hebben er 149 (of 66 procent) intussen al een nieuwe job gevonden, of zijn ze met een zelfstandige activiteit gestart. 21 voormalige werknemers volgen een opleiding, enkele staan geregistreerd als ‘langdurig ziek’ en 53 onder hen zijn officieel op zoek naar werk. Ongeveer een kwart ontvangt dus stempelgeld zonder een opleiding te volgen.

Bij de vier grote toeleveringsbedrijven valt de balans nog negatiever uit. Daar hebben 238 werknemers hun ontslag gevraagd en gekregen, van wie er amper 70 (29 procent) opnieuw aan het werk zijn. 25 ex-werknemers volgen een langdurige opleiding, en niet minder dan 137 van de ontslagen werknemers (57 procent) heeft officieel niets om handen.

Dat brengt het totaal van werkzoekenden – voor Ford Genk en de vier toeleveringsbedrijven – op 189, wat overeenstemt met 40,7 procent van de 464 vrijwillige vertrekkers.

Naast Ford Genk, de vier toeleveringsbedrijven aan de zogenaamde conveyor (de transportband die hen met Ford verbindt), en Belplas Industries (vlak bij de Ford-fabriek gelegen), zijn er nog een vijftal bedrijven die door de sluiting van Ford bij de VDAB zijn gaan aankloppen om de mensen na collectief ontslag te begeleiden. Daarmee komt het totale aantal van werknemers die door de aangekondigde sluiting van Ford Genk rechtstreeks met ontslag zijn bedreigd op 6.012.

De vestiging van de Amerikaanse autoreus in Genk, die pas eind 2014 voorgoed de deuren sluit, telt vandaag nog een 4.000-tal werknemers. Begin 2015 zijn ook zij definitief ex-werknemers van Ford Genk. Tot die tijd rollen in Genk de Mondeo, de S-Max en de Galaxy van de band.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content