FNG (Brantano) zakt diep in de rode cijfers
De modegroep FNG heeft vorig jaar een nettoverlies geboekt van 292,1 miljoen euro. Dat heeft de groep boven onder meer schoenenketen Brantano donderdag bekendgemaakt. Het gaat om voorlopige niet-geauditeerde jaarcijfers.
Bij FNG, waar een nieuwe tijdelijke CEO werd aangeduid, werd een bedrag van 199,1 miljoen euro geboekt tegen bijzondere waardeverminderingen op vaste activa en kosten voor wijzigingen van de bedrijfsstructuur. De belangrijkste effecten zijn bijzondere waardeverminderingen van 193,9 miljoen euro, respectievelijk op goodwill (-80 miljoen euro) en op immateriële vaste activa (-114 miljoen euro).
De aangepaste ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) ging 6,6 miljoen euro in de min, tegenover 48,5 winst een jaar eerder. De openbaarmaking van het financieel verslag 2019 en de jaarlijkse algemene vergadering werden uitgesteld, volgens het bedrijf enerzijds door ‘de praktische moeilijkheden die de coronapandemie met zich meebrengt en de belangrijke impact ervan op het businessmodel en anderzijds het feit dat naar aanleiding van de periodieke controle van het jaarlijks financieel verslag 2018 een aantal vragen werden gesteld door de FSMA die verdere analyse vereisten’. De groep wil ‘zo spoedig mogelijk’ geauditeerde jaarcijfers en het jaarverslag bekendmaken.
De bijzondere waardeverminderingen zijn een gevolg van tests op basis van de voorlopige nieuwe plannen 2020-2024, meldt FNG. Bij de nieuwe plannen wordt een opsplitsing gemaakt tussen B2C en B2B, “waarbij de B2B-activiteit enerzijds bestaat uit wholesale-activiteiten en weballianties en anderzijds uit interne buyingactiviteiten uitgevoerd voor derden”. De B2C-activiteiten bestaan uit de eigen winkels en de activiteiten op de eigen onlineplatformen.
FNG benadrukt donderdag dat het essentieel is voor de groep dat op korte termijn een herstelplan wordt onderhandeld met de verschillende stakeholders. De bij de overnamestrategie uit het verleden genomen risico’s gecombineerd met de huidige covid 19-crisis hebben geleid tot een moeilijke financiële toestand bij de groep. De schulden van de groep moeten herschikt worden en het herstelplan zal afspraken met de verschillende financiële stakeholders moeten bevatten, klinkt het.
FNG zag de omzet vorig jaar met 3,7 procent stijgen, tot 489,3 miljoen euro.