Fitch duwt BP de kelder in

Het ratingbureau Fitch duwt het niveau van de kredietrating van het olieconcern BP zes trappen later. Dat gebeurt in een reactie op het gigantische olielek in de Golf van mexico waarvoor de oliereus verantwoordelijk wordt gesteld, meldt Fitch dinsdag.

De rating werd zes niveau’s verlaagd, van AA tot BBB. Een dergelijke verlaging is uitzonderlijk, wat erop wijst dat Fitch steeds meer twijfelt aan het feit of BP zijn schulden zal kunnen terugbetalen.

Maandag maakte BP zelf bekend dat het lek het bedrijf al 1,6 miljard dollar heeft gekost. Woensdag staat een ontmoeting met Amerikaanse president Barack Obama op het programma. Het ziet ernaar uit dat Obama de oliereus een forse rekening van enkele miljarden onder de neus zal duwen, aangezien de publieke opinie in de VS de president tot vandaag een al te slappe aanpak van de milieuramp verwijt.

Op 3 juni werd de rating van BP al een eerste keer verlaagd van AA+ tot AA. Een ratingniveau van BBB is slechts twee niveau’s verwijderd van de zogenaamde “junk” of “rommel”. Volgens Moody’s zal de volledige olie-industrie bovendien de rekening gepresenteerd krijgen.

In een rapport meldt het ratingagentschap dat het tot twee jaar kan duren vooraleer producenten, exploitanten van booreilanden en dienstverleners opnieuw kunnen aanknopen met hetzelfde activiteitsniveau van voor de explosie van het booreiland Deep Water Horizon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content