Fiscus lanceert nieuwe controleronde voor bedrijven
Zo’n 250 tot 300 grote bedrijven en internationaal actieve kmo’s krijgen binnenkort post van de fiscus. Die start een nieuwe controleronde naar transfer pricing. Deze voor de geviseerde multinationals tijdrovende operatie kan hun belastingfactuur wereldwijd doen oplopen.
Transfer pricing of interne verrekenprijzen is de vaststelling van de kostprijs bij de levering van goederen en diensten tussen vennootschappen van dezelfde groep. Ondernemingen gebruiken het ook bij fiscale optimalisatie. Het is een manier om kosten te verschuiven en de winst te verlagen in landen met relatief hoge belastingen.
Grote multinationals krijgen deze dagen een waarschuwing van hun fiscalist dat ze bezoek kunnen krijgen van de Cel verrekenprijzen van de fiscale administratie. Ook Géry Bombeke, tax partner bij Baker & McKenzie, voorspelt in de nieuwsbrief “een nieuwe golf van Transfer Pricing controles”. “Die controles veroorzaken heel wat nervositeit”, vertelt hij. “Vooral grote bedrijven en multinationals worden geviseerd. Ook kmo’s met een sterk internationaal netwerk moeten zich voorbereiden op een bezoek.”
Het aantal controles nam vorig jaar toe nadat de Cel verrekenprijzen was versterkt met regionale ambtenaren die een grondige opleiding in de materie van transfer pricing hebben genoten. In de eerste maanden van 2013 startte de Cel een controle bij ongeveer 250 ondernemingen, voornamelijk multinationals. Daarmee was de capaciteit voor het jaar bereikt.
“Het was voor veel ondernemingen een opluchting dat ze er niet bij waren”, weet Bombeke. “Nu is het afwachten wie dit jaar aan de beurt is. We verwachtten dat de komende weken 250 tot 300 concerns een brief krijgen met een standaardlijst aan vragen. Dat is soms bizar, omdat die lijst ook vragen bevat die compleet losstaan van de manier waarop het bedrijf in de praktijk te werk gaat.”
Veel werk, dus kosten
De vragen beantwoorden is de eerste stap. Bombeke: “Het bedrijf belegt het best een vergadering met iemand van de Cel, om de vragen te overlopen en de focus te leggen op de meest cruciale zaken. Het is een moeilijke discussie die het best wordt gevoerd onder deskundigen. Zo’n controle brengt veel werk, en dus kosten, met zich. Het bedrijf moet een economisch, financieel en juridisch dossier opmaken, dat aantoont dat zijn praktijk volgens de regels van de kunst verloopt.”
De gevolgen van de controle zijn volgens de advocaat vaak “gevoelig en complex”. Zo zijn er in ons land heel wat financieringsvennootschappen actief. Een minimale aanpassing van de verrekende kosten heeft internationaal een impact op miljarden euro’s aan verstrekte leningen en de belastingrekening. Zo kan het fiscale voordeel van de notionele-intrestaftrek gevoelig worden gereduceerd.
“Bovendien kan een aanpassing van transfer pricing in België ook gevolgen hebben voor andere landen waarin het concern actief is, en daar worden opgepikt door de lokale belastingadministraties”, aldus Bombeke. “De Belgische fiscus kan zo een beweging in gang zetten die een internationale groep miljoenen kan kosten. Men bereidt een en ander dus maar beter zorgvuldig voor. Heel wat financieel directeurs kijken vandaag met enige ongerustheid naar de post die ze in hun brievenbus krijgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier