Febelfin: ‘Banken moeten strijd tegen witwaspraktijken ernstig nemen’

Karel Van Eetvelt © BEL

Banken moeten de strijd tegen witwaspraktijken ernstig nemen, reageert sectorfederatie Febelfin op de heisa die is ontstaan na de schikking van ING. Dinsdag raakte bekend dat de Nederlandse bank een schikking heeft getroffen met het openbaar ministerie in Nederland, in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Febelfin-topman Karel Van Eetvelt wijst erop dat de Belgische banken de voorbije jaren wel grote inspanningen hebben geleverd in de strijd tegen witwaspraktijken. ‘Toch moeten we permanent alert blijven. De antiwitwasregelgeving is de afgelopen jaren aanzienlijk verstrengd, met strengere straffen, boetes en bescherming voor klokkenluiders die fouten in hun bank willen aanklagen. We doen er als Febelfin alles aan om onze banken en hun medewerkers daarover te sensibiliseren’, klinkt het.

In 2017 kreeg de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) 31.080 meldingen van verdachte transacties binnen. Meer dan drie kwart, of 25.020 meldingen, waren afkomstig van de financiële sector. Ook was meer dan zestig procent van alle meldingen (1.192) die de CFI aan het parket doorgeeft, afkomstig van de banken. In bedrag komt dit overeen met zowat 84 procent van de doorgemelde fraude aan het parket: 927 miljoen euro.

De sectorfederatie verwijst ook naar een rapport van de internationale Financial Action Task Force, waaruit blijkt dat de Belgische financiële sector goed werk levert om witwassen en terrorismefinanciering op te sporen. Maar de banken moeten zich bewust blijven van hun cruciale rol en hun aandacht niet laten verslappen, waarschuwt Febelfin.

Partner Content